Kremlin'den Üçlü Zirve Açıklaması

Kremlin'den Üçlü Zirve Açıklaması

Kremlin’den yapılan açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türk ve İranlı mevkidaşları arasındaki üçlü zirvenin Eylül ayı başında yapılması için çaba sarf edildiği belirtildi

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Moskova'da gerçekleştirdiği basın toplantısında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasında gerçekleştirilmesi planlanan üçlü zirvenin Eylül ayı başında gerçekleşme ihtimali olduğunu duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada, üçüncü zirvenin Eylül'ün ilk haftasında İran'ın başkenti Tahran'da yapılmasının planlandığını belirtirken, "Tam tarihler kesinleştiği zaman onu da paylaşacağız" demişti. Sözcü Kalın, "Özellikle Suriye'deki savaşın diplomatik yollardan sona erdirilmesi için Astana sürecini önemsiyoruz. Oradaki üç garantör ülkeden birisi olarak da bu toplantıya katılacağız, Suriye'de, İdlib'de ve diğer bölgelerdeki gelişmeleri burada değerlendireceğiz" diye eklemişti.

Suriye konusunu ele alan üç lider, daha önce Türkiye ve Rusya'da bir araya gelmişti. Zirvelerden sonuncusu geçen Nisan ayında Ankara'da, ilki ise Kasım 2017'de Soçi'de yapılmıştı.

ASTANA TOPLANTILARI

Türkiye, Rusya ve İran; Suriyeli rejim ve muhaliflerin temsilcilerinin bir araya geldiği Astana görüşmelerine görüşmelere garantörlük yapıyor. 2017 yılında Kazakistan'ın başkenti Astana'da başladığı için Astana süreci olarak adlandırılan bu görüşmeler kapsamındaki toplantılar son olarak 30-31 Temmuz tarihlerinde Soçi'de yapılmıştı.