Kosova'da Taçi'den başörtüsü yasağını kaldırma sözü

Kosova'da Taçi'den başörtüsü yasağını kaldırma sözü

Kosova'da seçim hazırlıklarını başlatan Haşim Taçi, okullardaki başörtüsü yasağını kaldıacağını vaad etti

Kosova'da 8 Haziran erken genel seçimler için seçim kampanyası için çalışmalar başladı. Seçim kampanyasına ilk başlayan, Haşim Taçi'nin başında bulunduğu Kosova Demokratik Partisi ( PDK) oldu. Taçi, ülkedeki başörtüsü yasağını kaldırmayı vadetti.

Gece 24.00 itibari ile başlayan kampanya izinlerini Priştine merkezinde toplanan parti üyeleri bir kutlama havasında geçirdi.

ERKEN GENEL SEÇİMLER İÇİN SEÇİM KAMPANYASI BAŞLADI

Partilerin afişleri de bilboardlarda yerini aldı. Bilbordlar dışında bu seçimlerde ilk defa seçim posterleri duvarlara konulmayacak. Kosova Merkez Seçim Komisyonu, çevreyi kirlettiği gerekçesiyle millietvekili adaylarının posterlerinin yapıştırılmasına izin vermedi. 

6 Haziran tarihinde sona erecek olan seçim kampanyasında ardından yani 8 Haziran'da Kosova meclisi'ndeki 120 sandalye için binden fazla milletvekili adayı yarışacak.
Erken seçimlere toplam siyasi parti, koalisyon ve vatandaş girişimi olmak üzere toplam 30 siyasi hareket katılıyor.

8 Haziran'da düzenlenecek erken genel seçimlere 2 Türk partisi de katılıyor. Kosova'da en köklü Türk siyasi partisi olan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP ) seçimlere toplam 50 milletvekili adayı, Kosova Türk Adalet Partisi (KTAP) de 24 milletvekili adayı ile katılıyor. 7 Mayıs'ta Meclis'in lağvedilmesi sonucu erken genel seçimlere gidilmesi kararlaştırılmıştı. Böyle bir adımın atılmasına ise Kosova Silahlı Güçleri'nin kurulması için Meclis'teki başarısız girişimler sebep oldu.

HAŞİM TAÇİ'DEN İŞ VE BAŞÖRTÜSÜ YASAĞININ KALDIRILMASI VAADİ

Priştine merkezde ilk mitingi yapan Kosova Demokratik Partisi (PDK) ve koalisyon ortağı Doğru Yol Partisi ( PD) oldu. Yüzlerce sempatizanın ve ilk kez aralarında bulunan başörtülü kadınların katıldığı mitingde Taçi ve kolisyon ortağı Ferid Agani büyük bir coşkuyla karşılandı. Tezahüratlar eşliğinde kürsüye çıkan Başbakan Haşim Taçi, PDK sempitazanlarına "Yeni Misyon" adı altında partisinin seçim programını açıkladı. Yeni misyonun vatandaşa dair, siyasi farklılıkları aşan ve ülkenin menfaatine olan bir misyon olduğunu kaydeden Taçi, 2007 yılındaki meclis seçimlerinde elde edilen zaferin 8 Haziran seçimlerinde çok daha büyük olacağını söyledi. PDK lideri Taçi, seçmenlere Kosova'da 200 bin yeni iş yeri ve okullardaki başörtüsü yasağının kaldırılacağını da vaad etti.

Kolisyon ortağı Doğru Yol Partisi Başkanı Ferid Agani, Kosova'da öteden beri başörtüsü yasağının kaldırılmasının istendiğini, bu yasaklar yüzünden birçok kız öğrencinin okula devam etmediğini belirterek, bu sorunu çözeceklerini söyledi.