"Kosova Ordusu" Ses Getirdi

"Kosova Ordusu" Ses Getirdi

Kosova ordusu kuruldu; sırbistan BMGK acilen toplanmalı,kabul edilemez açıklaması yaparken, NATO kötü zamanlama olarak niteledi, AB ise NATO ile benzer düşündüğünü ifade etti...

Kosova Güvenlik Gücü'nün (FSK) kalıcı orduya dönüştürülmesini öngören yasa tasarılarının Kosova Parlamentosu'nda kabul edilmesinin ardından başkent Priştine'de devlet töreni düzenlendi.

 

Kosova milli marşının okunmasının ardından cumhurbaşkanı ve FSK'nın başkomutanı sıfatıyla Thaçi konuşma yaptı.

Ordunun temelini Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UÇK) yaptığı savaşın oluşturduğuna işaret eden Thaçi, bugün yıllar önce başlatılan bir sürecin tamamlandığını söyledi.

'KOSOVA ORDUSU, GÜVENLİK VE İSTİKRARIN UNUSURU HALİNE GELECEK'

Dar parti çıkarları yerine ülkenin çıkarlarını gözeterek Kosova için oy veren tüm milletvekillerine teşekkür eden Thaçi, FSK'nin dönüşümünün NATO ve dünyadaki ortaklarıyla iş birliği ve koordinasyon içerisinde gerçekleşeceğini vurguladı.

Thaçi, "FSK, din ve etnik köken ayrımı yapmaksızın tüm Kosova vatandaşlarına hizmet edecek, Kosova, bölge ile ötesinde güvenlik ve istikrarın unsuru haline gelecek çok etnikli bir güç olarak kalacaktır" diye konuştu.

Kosova Parlamentosu, Sırbistan Ana Brnabić’in kalıcı orduya geçiş hamlesinin Belgrad’ın askeri mücadeleye yol açabileceği uyarısından yaklaşık bir hafta sonra Kosova Güvenlik Gücünün (FSK) kalıcı orduya dönüştürülmesini öngören yasa tasarısını kabul etti.
Sivil savunma, bölgede çıkan krizlere karşı müdahale ve 1990'lı yıllardan beri süre gelen çatışmanın ortadan kaldırılması için NATO tarafından kurulan Kosova Güvenlik Gücü'nün 5 bin kişilik bir kalıcı orduya dönüşmesini öngören yasa tasarısı, 120 sandalyeli Kosova Parlamentosu'nda 107 milletvekilinin katıldığı oylama sonucunda kabul edildi.
Mecliste yapılan oturumda milletvekilleri, FSK'nin işleyişi, hizmet şartları ve mevcut FSK Bakanlığının Savunma Bakanlığına dönüştürülmesini düzenleyen üç yasa tasarısı için oy kullandı.

'BU TASARININ TEK GÖREVİ, KOSOVA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ VE TÜM VATANDAŞLARI KORUMAK'

Oylama öncesi yaptığı konuşmada Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj, "Bu üç yasanın tek bir görevi var, Kosova'nın toprak bütünlüğünü ve Kosova'daki tüm halk gruplarından vatandaşları korumak" dedi.

Oylamanın mecliste azınlık konumunda bulunan 11 Sırp milletvekili tarafından boykot edildiği belirtildi.

Kosova'nın kendi ordusunu kurması daha önce de gündeme gelmişti. Kosova anayasası, ulusal bir ordu kurulmasını zorunlu kılsa da Priştine, Kosovalı Sırpların onayını almak için uzun yıllar boyu çabalamasına rağmen istediğini alamamasından ötürü gerekli adımlar atılamamıştı.
Yeni tasarı, Kosova Güvenlik Gücünün bir orduya dönüştürülmesi için yetkilerinin artırılmasını öngörüyor. Bu nedenle Kosova hükümeti, anayasal değişikliğe ihtiyaç olmadığını savunuyor.
NATO tarafından eğitilen 2 bin 500 kişilik Kosova Güvenlik Gücü, kriz müdahalesi ve sivillerin korunmasından sorumlu olan hafif silahlı bir güç konumunda. Kosova ordusunun ise 5 bin muvazzaf ve 3 bin yedek askerden oluşması hedefleniyor.Öte yandan karara sert tepki gösteren Sırbistan tarafı, Kosova'nın bir orduya sahip olmasını Sırbistan ve Sırpların varlığını tehdit ettiği vurgulamıştı.

SIRBİSTAN CEHPESİNDEN SERT TEPKİ GELDİ

Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic konu hakkında yaptığı açıklamada, Sırp ordusunu devreye sokmamayı umduklarını ama bunun masadaki seçeneklerden biri olduğunu söylemişti.

Sırbistan Cumhurbaşkanlığı Ofisinden dün yapılan açıklamada, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç, önümüzdeki üç gün boyunca Kosova sınırı boyunca askerleri teftiş edeceği duyurulmuştu.

Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Dacic ise BM Güvenlik Konseyinin acilen toplanmasını talep edeceklerini belirterek, "Bölgenin istikrarı ve barışına, ayrıca Kosova'da yaşayan Sırp halkının güvenliğine yönelik doğrudan bir tehdit" ifadelerini kullandı.

Kurulacak olan Kosova ordusunu yasadışı ve işgalci bir askeri düzene sahip olarak tanımlayan Sırbistan, Kosova ordusuna katılacak her Sırp'ın hukuki işlemle karşı karşıya kalacağını aktardı..

Öte yandan Sırbistan, Birleşmiş Milletler'i Kosova'daki silahları güçler üzerine acil olarak bir oturum yapılması çağrısında bulundu.

'BİRÇOK NATO ÜYESİ ÜLKENİN TAVSİYESİNİN AKSİNE BİR KARAR VERDİLER'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg geçen hafta Kosova ordusu kurulmasına yönelik yaptığı açıklamada, Kosova ordusu kurulmasının birçok NATO üyesi ülkesinin tavsiyesine aykırı olduğunu ve ordu kurulması hamlesinin Kosova'nın gelecekteki Avrupa-Atlantik kutbuna entegrasyonuna ciddi etkileri olabileceğini belirtmişti.

2008 yılında bağımsızlığını ilan eden 1,8 milyon nüfuslu Kosova'da hâlâ güvenliği NATO güçleri sağlıyor. NATO, Yugoslavya'nın dağılmasının ardından Sırp güçlerinin Arnavutlara yönelik operasyonlarına son vermek amacıyla Belgrad'a yönelik bombardıman düzenlemişti. ABD önderliğindeki NATO'nun Kosova'da 4 bin askeri bulunuyor.
Tek taraflı NATO harekatıyla Yugoslavya'dan ayrılmış Kosova, tüm dünya tarafından kabul görmeyen devletleşme sürecini pekiştirici bir adım olarak ordu kuruyor. Baş destekçilerinden NATO ve Avrupa Birliği bile Kosova'yı aceleci davranmak ve kapsayıcı olmamakla eleştirdi.
Kosova Güvenlik Gücü'nü (FSK) kalıcı orduya, FSK Bakanlığı'nın da Savunma Bakanlığına dönüştürülmesine meclisin onay vermesine NATO ve Avrupa Birliği'nden eleştiri geldi.
'KÖTÜ ZAMANLAMA'

Yazılı açıklama yayımlayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, FSK'nin orduya dönüştürülmesi kararı sadece Kosova'nın vereceği bir karar, ancak bu dönüşümün zamanlamasının kötü olduğunu açık bir şekilde dile getirdik" dedi.

'NATO, FSK İLE İLİŞKİSİNİN DÜZEYİNİ GÖZDEN GEÇİRECEK'
'FSK'nin orduya dönüştürülmesi kararının NATO'nun dile getirdiği endişelere rağmen alınmasının üzücü olduğunu' ifade eden  Stoltenberg, NATO'nun FSK'yi mevcut yetkileriyle desteklemeye hazır olduğunu, ancak yetkilerinin değişmesiyle birlikte ittifakın FSK ile ilişkisinin düzeyini gözden geçirmek zorunda kaldığını belirtti.
AB: NATO İLE BENZER DÜŞÜNÜYORUZ

NATO'nun Kosova Barış Gücü (KFOR) yoluyla Kosova'nın güvenliğine katkı sağlamaya devam etmekte kararlı olduğunu söyleyen Stoltenberg, tüm taraflara gerginliği artırmama çağrısında bulundu.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin yazılı açıklamasında, FSK'nin Kosova ordusuna dönüştürülmesine dair AB'nin düşüncelerinin NATO ile benzer olduğu vurgulandı.
'ORDULAŞMA AŞAMALI OLMALI'

AB'nin açıklamasında, "FSK'nin orduya dönüştürülme süreci, Kosova Anayasası'na uygun şekilde kapsayıcı olmakla beraber kademeli olmalıdır" uyarısı yapıldı.

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi'nin de imzalamasının ardından FSK resmen Kosova ordusuna dönüşecek.

Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandr Vucic, Kosova’nın ordu kurma kararıyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı.
Bugün televizyondan halka seslenen Vucic, "Onların ve davranışlarını finanse edenlerin bu yaptıklarının diyalog ruhuna ve hatta onların iç yasadışı kurallarına aykırı olduğunu ve tüm Batı Balkanlar bölgesindeki barış ve güvenliği tehdit altına koyduğunu tespit ettiğimiz için BMGK acil toplantısının yapılması için başvuru yaptık" dedi.
Toplantıya şahsen kendisinin de katılmaya hazır olduğunu belirten Vucic, "Eminim, Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan bu büyük güçler, küçük Sırbistan'ı Batı Balkanlardaki hak ihlalleriyle ilgili olguları sunma ve bağımsızlığı tanıma kararlarıyla barışın korunması için nasıl bir tehlike ve risk yarattığını bildirme fırsatından mahrum etmez" ifadelerini kullandı.

Vucic, "Arnavutlar ve sponsorlarının hiçbir zaman uzlaşı istemediği bugün belli oldu. Onların yaptığı her şeyin arkasında ABD, İngiltere, Kosova ordusu konusunda ise Almanya'nın da durduğu da açık. Bu gerçeklerden dolayı derin üzüntü yaşıyoruz ama bu bizim için yeni bir haber olmadı" diye kaydetti.