Köşk turunda son dönemeç

Köşk turunda son dönemeç

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik turlarını sürdürüyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu, BBP ile görüştü. Görüşme trafiğinde ÖDP ve İşçi Partisi de var. Gözler ise CHP-MHP buluşmasında. Çatı aday önerisinin değerlendirileceği

Nasıl bir cumhurbaşkanı olmalı?" sorusuna yanıt arayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu parlamento dışındaki muhalefet partilerini ziyaret etmeye devam ediyor. DSP, DP ve BTP ile görüşen Kılıçdaroğlu bugün de ilk olarak BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile biraraya geldi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu bugün ayrıca ÖDP ve İşçi Partisi ile de görüşecek. Kılıçdaroğlu’nun bu hafta parlamento dışındaki siyasi partilerle görüşmelerini tamamlaması bekleniyor.
‘İkinci buluşmada isimler konuşulacak’   
Muhalelefet kanadında CHP ve MHP liderlerinin yapacağı ikinci görüşme bekleniyor. İlk görüşme talebi MHP lideri Devlet Bahçeli’den gelmiş, çatı aday önerisini dile getiren Bahçeli 30 Mayıs’ta Kılıçdaroğlu ile Meclis’te görüşmüştü.
İkinci görüşme ise CHP liderinin siyasi turları kapsamında gerçekleşecek. Bahçeli ve Kılıçdaroğlu’nun yapacağı ikinci görüşme bir bakıma iade-i ziyaret niteliği taşıyacak. İlk görüşmede cumhurbaşkanının "kucaklayıcı bir profile sahip olması" gerektiği konusunda görüş birliğine varan muhalefet liderlerinin bu görüşmede çatı aday önerisi ile ilgili yaklaşımlarını netleştirmesi bekleniyor.
MHP, CHP’nin çatı aday önerisine ilişkin tavrını net bir şekilde ortaya koymasını bekliyor. Görüşmeye ilişkin bir diğer beklenti de CHP’nin çatı adaya yeşil ışık yakması durumunda isimlendirme aşamasına geçilmesi. Her iki tarafın da sadece iki partinin değil Meclis dışındaki partilerin de desteğini alacak ve toplumsal uzlaşmayı sağlayacak aday isimleri üzerinde durduğu ve bu isimlerin değerlendirileceği konuşuluyor.
Bu arada cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin takvim de daralıyor. 29 Haziran-3 Temmuz tarihlerinde cumhurbaşkanı adaylığı için Yüksek Seçim Kurulu’na başvuru yapılması gerekiyor. Muhalefet cephesinde Başbakan Erdoğan'ın da köşk adaylığını açıklamak için CHP- MHP buluşmasını beklediği konuşuluyor. 
Bayrak tepkisi sürüyor
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Diyarbakır’da pazar günü yapılan eylem sırasında Türk bayrağının indirilmesine yönelik tepkisini bir kez de BBP'yi ziyaretinde dile getirdi. İçişleri Bakanı'nın açıklamalarını eleştiren ve hükümeti bu konuda gerekçe üretmekle suçlayan CHP lideri "AKP’nin bayrak konusunda karnesi kırıktır. Kırkpınar güreşlerinde büyük bir bayrak stadyumda dolaştırılırken dört bakan ayağa kalkmadı. Bunun hesabını verdiler mi?” diye konuştu.
CHP lideri, askerin çözüm sürecinde hükümetten talimat alıp almadığı yönündeki bir soruya da “Kanunsuz emir dinlenmez. Askerlerin belli gerekçelerin arkasına sığınmasını istemiyoruz. Bizim muhatabamız siyasiler” karşılığını verdi.
Kaynak: Aljazeera