Körler Sağırlar Birbirini Ağırlar

Körler Sağırlar Birbirini Ağırlar

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Dış ilişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, uluslararası kamuoyunu IKBY ve Katalonya'nın milli iradesine saygı duymaya çağırdı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) bağımsızlık oylamasından altı gün sonra İspanya'nın Katalonya bölgesinde de bağımsızlık için referandum yapıldı. Katalan özerk yönetiminin refereandum girişimi, İspanya hükümetinin sert tutumuyla karşılandı.
IKBY'nin tartışmalı referandumunun resmi sonuçlarına göre, katılanların yüzde 92'si bağımsızlığa 'evet', yüzde 7'si ise 'hayır' dedi. Referandum sonuçlarını hiçbir ülke tanımazken, Erbil'e ilk destek, Katalonya'dan geldi. Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont, Kürdistan bağımsızlık referandumu dolayısıyla, Mesud Barzani'yi tebrik etti.

Peki IKBY, Katalonya'da İspanya hükümeti tarafından engellenen referanduma nasıl yaklaşıyor. Sputnik'e konuşan, IKBY Dış ilişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, Katalonya yönetimine destek verdi.

‘DİĞER HALKLARIN DA BAĞIMSIZLIK TALEBİNE KARŞI ÇIKMAYIZ'

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu


Dışişleri'nden Katalonya açıklaması: İspanya'nın bu tür sınamaları aşacağına inanıyoruz
Mustafa, Katalonya'daki referandumu şöyle değerlendirdi: "Biz kendimiz için bir talepte bulunduğumuz zaman diğer halklar da bunu talep ettiğinde karşı çıkmamız söz konusu değil. Biliyor musunuz 1905 yılından beri dünyada 105 referandum yapıldı ve sonuçlandı ve yine yayınlanan raporlara göre yapılan bu referandumlardan 26'sı olumlu olarak karşılık buldu ve nihayetinde bağımsızlıkla sonuçlandı."
‘IKBY VE KATALONYA BİRBİRİNDEN FARKLILIK ARZEDİYOR'


Katalonya


Almanya'dan Katalonya'ya: Ayrılıkçılık hiçbir sorunu çözmez
Birleşmiş Milletler'in (BM) her iki referandum karşısındaki tutumunu eleştiren Mustafa, BM'nin bağımsızlıklarını isteyen halkların isteklerine saygı göstermesi gerektiği görüşünde. Mustafa, İspanya hükümetinin ve polisin sert tutumunun ise kabul edilemez olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:
"Uluslararası toplum ve İspanya hükümeti ve Avrupa Birliği (AB) bu tutumu gözen geçirmeli. Çünkü bunlar silahsız, sivil bir halktı. Sandığa gitmek isteyen ve demokratik hakını kullanmak isteyen bir halktı. Madrid ve Barcelona'nın içişlerini karışmak istemeyiz ama olanlar ortada."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Putin'den Katalonya açıklaması: İspanya için çok endişeliyiz
IKBY Dış ilişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, Katalanlar ve Kürtler'in eş zamanlı olarak gündeme gelen bağımsızlık talepleriyle ilgili benzerliklere de dikkat çekti: "Katalonya halkının sandıkla kendi kaderini tayin etme hakkı vardır. Bu hakkın kullanımı noktasında her anlamada destek vermeye hazırız fakat IKBY ile Katalonya'nın durumu aynıdır diyemeyiz zira IKBY'de farklılıklar arz etmektedir. Çünkü IKBY olağanüstü bir süreçten geçmiştir. Biz tarihimize, durumumuza ve kültürümüze daha düşkünüz. Biz kimyasal silah kullanımına maruz kalmış, toplu kıyımlara uğramış, bu uğurda çok kurban vermişiz. Bununla beraber ekonomik ambargolara maruz kalmışız. Biri Saddam Hüseyin zamanında, diğeri de şimdi bağımsızlık referandumu sonrasında."
‘İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEK İSTERİZ'

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile ABD Başkanı Donald Trump


Trump: Katalonya'da oylama yapılırsa sonucun ne olacağını kimse bilemez
IKBY Yöneticisi, Katalonya'yla dostluk ilişkilerini derinleştirmek istediklerini de belirterek, şöyle devam etti: "IKBY'nin bölge ülkelerinde ve batılı devletlerin çoğunda, Katalonya Özerk bölgesinin de yer aldığı İspanya'da da, temsilciliği mevcuttur. Şahsen Katalonya Bölgesi'ni defalarca ziyaret ettim. Bağdat'taki İspanya büyükelçsi ve IKBY'nin İspanya'daki temsilcileriyle ilişkiler geliştirdik, ticari, ekonomik, kültürel meselerlerle insani ilişkiler geliştirmeye çalıştık. Her zaman için ortak ilişkiler gösterme kararlılığı gösterdik. Daha da gelişmesini arzu ederiz."