Korgeneral Metin İyidil Gözaltına Alındı

Korgeneral Metin İyidil Gözaltına Alındı

Korgeneral Metin İyidil darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındı

Darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Muhabere Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin İyidil de gözaltında alındı.

İyidil'in, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının özel kalem müdürlerinin atanmasından, karargahtaki kurmay subayların kritik görevlere getirilmesine kadar birçok atama kararına etkisinin bulunduğu, FETÖ üyelerinin TSK içindeki yapılanmasına katkı sağladığı iddia ediliyor.

Korgeneral İyidil, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında polisler tarafından EDOK Komutanlığında gözaltına alındı.

Yaptığı yazılı açıklamalarla söz konusu sürece katılmadığını, hatta darbe girişimini engellediğini iddia eden İyidil'in FETÖ üyelerinin TSK bünyesinde kritik görevlere gelmesinde etkili olduğu ileri sürüldü.

Üsteğmenliğinden bu yana genellikle personelle ilgili birimlerde görev yapan Korgeneral İyidil, kıta ve komutanlık görevleri dışında hep bu birimlerde çalıştı. Tayin dairesinde plan subayı olarak görev yapan İyidil, sonrasında kurmay şube müdürlüğünde görev aldı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığı görevini de yürüten İyidil, 2012 yılının Yüksek Askeri Şura kararları kapsamında Genelkurmay Personel Başkanlığına atandı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde karargah subayları "komutanların gözleri" olarak nitelendiriliyor. Personel Daire Başkanlığı görevi de önemli bir karargah subaylığı olarak değerlendiriliyor. Ayrıca her kurumdaki gibi Türk Silahlı Kuvvetlerinde de kritik görevler bulunuyor. Bunlar arasında Cumhurbaşkanlığı Başyaverliği, Genelkurmay Başkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Özel Kalem Müdürlüğü gibi görevler de yer alıyor.

Komutanlarca yapılan bu atamalarda Personel Daire Başkanının da önemli etkisi bulunuyor. Komutanlara bu makamlara yapılacak isimler için öneriler Personel Daire Başkanı görevindeki subaylarca sunuluyor. İyidil'in bu görevi yürüttüğü süreçte bu tür kritik atamalarda etkisinin olduğu ileri sürülüyor. Ayrıca FETÖ üyesi kurmay subayların karargahta kritik görevlere atanmasında da İyidil'in katkı sunduğu iddia ediliyor.

İyidil, 2015'teki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları kapsamında Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı Muhabere ve Muhabere Destek Eğitim Komutanı olmuştu.

AA