Konya Türkiye’nin Kaarakutusu Oluyor

Konya Türkiye’nin Kaarakutusu Oluyor

Osmanlı’nın arşiv merkezi olan Konya-Kozağaç’ta 150 milyon lira yatırımla devletin önemli verilerinin saklandığı tesis kuruluyor.

Osmanlı’nın son dönemlerinde veri merkezi olarak kullanılan Konya, yeniden Türkiye’nin veri merkezi oluyor. Kozağaç’a kurulacak olan tesisle devletin tüm gizli belgeleri muhafaza edilecek. Konya’da, kamu kesimine ait verileri daha etkin ve güvenli şekilde yedeklemeye imkân sağlayacak bir merkezin kurulmasına yönelik çalışmalarda son aşamaya gelindi. Türksat Genel Müdürü Ensar Gül, kamunun bilgisayar verilerinin korunması amacıyla geliştirilen Data Center Projesi kapsamında Konya’da yapılacak akıllı bina için bir iki aya kadar ihaleye çıkacaklarını açıkladı. Gül, Türksat’a ait araziye yapılacak akıllı binada, kamunun tüm verilerinin saklanacağını belirterek “Bina verileri, yaşanacak herhangi bir doğal afette ya da başka sebeplerden dolayı işlemlerin durması halinde yedekleyecek ve koruyacak” diye konuştu.

OSMANLI DA KONYA’DA SAKLADI

Kurulacak merkez 150 milyona mal olacak. Bina siber saldırılara karşı da ‘süper koruma’ ile donatılacak. Veri merkezinin Kozağaç’a kurulmasının ana sebebi ise, jeolojik koşulları, iklim şartları ve ülke içindeki konumu olduğu belirtiliyor. Konya’ya, Osmanlı İmparatorluğu’nun da veri merkezi görevini yürütmüştü. 1915 yılında İstanbul’un tehlikeye girmesi ile 200 sandık dolusu devlet evrakı, Konya’ya taşınmış ve Anber Reis Camii’nde saklanmıştı.