Konya merkezli 'Paralel yapı' Operasyonunda  5 Tutuklama

Konya merkezli 'Paralel yapı' Operasyonunda 5 Tutuklama

Konya merkezli 19 ilde yürütülen 'paralel yapı' operasyonunda adliyeye sevk edilen 18 kişiden 5'i tutuklandı.

Konya merkezli olarak 19 ilde, 'Fethullahçı terör örgütüne üye olmak, soruşturmanın, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, gizlemek veya değiştirmek' suçlamalarıyla düzenlenen operasyon kapsamında 18 kişi adliyeye sevk edildi. Yaklaşık 16 saat süren sorgulama sonucu, Okyanus Şirketler Grubu'na yönelik operasyon döneminde Konya'da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürlüğü'nü yapan ve Polis Başmüfettişliği'nden ihraç edilen 1'inci sınıf Emniyet Müdürü Anadolu Atyün, polis memurları Yücel Ö., Kerim D., işadamı Naim Ç. ve Cemaat'e yakınlığıyla bilinen bir eğitim kurumunun eski genel müdürü Hasan Ç. tutuklandı. 13 kişi de serbest bırakıldı.
 Tutuklanan isimlerden Anadolu Atayün, Polis Başmüfettişliği'nden ihraç edilmişti. Atayün'ün kardeşi, İstanbul Terörle Mücadele Şubesi'nin eski müdürü Yurt Atayün de daha önce İstanbul'da yapılan paralel yapı operasyonunda tutuklanmıştı. Yurt Atayün Ankara 2. Bölge'den bağımsız milletvekilliği adayı olarak seçime giriyor.
 22 kişi aranıyor
 Operasyon kapsamında 22 kişi hakkında daha yakalama kararı var. Hakkında yakalama kararı bulunan isimler şunlar:
 2008 yılında Okyanus Şirketler Grubu'na yönelik yapılan operasyon sırasında Konya'da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı olan ve İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü'yken geçen yıl ihraç edilen Mehmet E., o dönem teknik büro amiri Cemil U., amir Halis Ç., amir Mustafa A., amir İrfan K., Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nda şube müdürü Ahmet A.K., işadamları; Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği Başkanı (AKTİSAD) Soner C., Ali A., Eşref Ç., Mehmet G., Mehmet Y., İbrahim K., Mehmet D., İbrahim Ö., Hasan H.B., Feyzi Ş., Mehmet H.H., Necati A., Nurettin A., avukatlar; Yalçın T., Muhammet E., Abdülkadır Y.
 Hakkında yakalama kararı bulunan ve polis tarafından aranan üçü avukat dokuzu işadamı 12 kişinin yurtdışında olduğu belirlendi.
 Operasyon kapsamında 11 Mayıs’ta da avukat M.O. ve sekreteri F.N.P. tutuklanmıştı.
 Emniyet müdürü HSYK'da yargılanacak
 Operasyon kapsamında aralarında dönemin Konya Emniyet Müdürü Salih Tuzcu ile Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği Başkanı S.C.'nin de bulunduğu 23 kişi ise aranıyor.
 Operasyonda İzmir'deki evine baskın yapılan ve bulunamayan eski Konya il emniyet müdürü Salih Tuzcu hakkındaki yakalama kararına yapılan itirazlar sonucu Tuzcu'nun, suç tarihinde İl Emniyet Müdürü olduğu için HSYK Kanunu'na göre hâkimlere tanınan haklara göre yargılanması gerektiği, bu nedenle de hakkındaki dosyanın HSYK'da olduğu ve ayrı yargılanacağı belirtildi.
 19 ilde eş zamanlı operasyon
 Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, geçen Cuma günü 19 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. 31'i emniyet mensubu olmak üzere 66 kişi hakkında gözaltı kararı vardı. 43 kişi gözaltına alındı, 25'i polisteki ifadesinin ardından serbest bırakıldı. 
 Operasyon kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen sivil şüphelilerin çoğu işadamı. Şüphelilerin, ‘paralel yapı’nın Konya'daki finansal yapısını organize ettiği öne sürüldü. Gözaltına alınan şüphelilerin oluşturdukları mütevelli heyetinin, Konya'daki çok sayıdaki işadamından yardım amaçlı, usulsüz şekilde 'himmet parası' adı altında paralel yapıya para topladığı, Cemaat'e yakınlığıyla bilinen bir üniversiteye de araziyi usulsüz olarak temin ettiği iddia edildi.
 Operasyon kapsamında gözaltına alınan polislerin ise 2008 yılında Okyanus Şirketler Grubu'na yönelik yapılan operasyonda, sanıklara yönelik asılsız deliller elde etmekle suçlandı.
 66 kişiye yönelik operasyonda gözaltına alınan 43 kişiden aralarında eski YÖK başkan ekili ve halen Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi olan Prof. Dr. Şaban Çalış, Mevlana Üniversitesi'nin kurucu rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, 2008 yılında Okyanus Şirketler Grubu'na yönelik operasyon döneminde Konya'da Asayiş Şube Müdürü olan Bingöl Emniyeti'nin eski müdürü Ercan Taştekin'in aralarında bulunduğu 25 kişi polisteki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.
 Kaynak : DHA