Kontaklar kapandı, fiyatlar yükselişe geçti

Kontaklar kapandı, fiyatlar yükselişe geçti

Türkiye, son dönemde Türk Lirası’nın dolar ve Euro karşısında hızla artan değer kaybına yoğunlaşırken gıda sektöründe yaşanan zamlar vatandaşın bütçesini sarsıyor...

Son dönemde kuru fasulye, nohut, pirinç, patates gibi gıdalarda rekor fiyatı artışı yaşanırken, şimdi de Antalyalı nakliyecilerin ‘ köprü geçiş saatini protesto için kontak kapatması’ sebze meyve fiyatlarını yükseltti. İstanbul’a meyve sebze taşıyan Antalyalı nakliyeciler 4 günlük kontak kapatma eylemine dün başladı. Eylemciler, sonuç alınmadığı takdirde eylemlerin 15 gün daha uzatılacağını bildirirken, hal esnafı da fiyatları artırmaya başladı. Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er, sebze fiyatlarının şimdiden yüzde 10-20 oranında arttığını söyledi.

    Son dönemlerde kuru gıda ve patatesle beraber ateşlenen sebze fiyatları kontak kapatma eylemi ile beraber hız kazandı. Geçtiğimiz cumartesi günü İstanbul hal fiyatlarına göre 1,50 ila 1,70 arasında değişen salatalık fiyatları 2 lirayı bulurken; 1-2 TL arası değişen domates 1,5 ila 2,5 TL;  biber ise 3-5 liradan 3,5-7 TL’ye ulaştı. TÜMESKOM Başkanı Burhan Er, eylemin uzaması halinde büyük zarar görüleceğini kaydetti. Büyük marketlerin böyle bir eylem için fırsat kolladığını da belirten Er, “Büyük marketlerin depoları ağzına kadar dolu. Bu tür krizler, işlerine yarıyor.” dedi.

    Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden ağır tonajlı araçların sabah 07.00-10.00 ile akşam 16.00-20.00 saatleri arasında geçişini yasaklayan kararının değiştirilmesi için, 10 kooperatif üyesi yaklaşık bin 500 nakliyeci 4 gün boyunca kontak kapatacak.  Nakliyeciler, talepleri karşılanmadığı takdirde eylemi 15 gün daha uzatacak.  Burhan Er,  pazartesi sabah saatleri itibarıyla eylemin başladığını belirterek, “Eylemden önce yollara çıkan araçlardan dolayı henüz halde ciddi bir sıkıntı yaşanmadı. Eylemin etkisi yarından (bugünden) itibaren görülecek.” diye konuştu. Alanya Kamyoncular Kooperatifi Başkanı Ahmet Uyar, “Bizim için önemli olan akşam geçişleri. Akşam kısıtlamasının saat 17.00-20.00 arasına inmesini talep ediyoruz. Bu da olmazsa eylemi 15 gün daha sürdürmeye kararlıyız.” dedi. Gecenin yarısından itibaren yola çıktıklarını İstanbul’da saatlerce bekleyerek uykusuz ve bitkin kaldıklarını belirten nakliyeci Adnan Özsoy da, yetkililerin saat ayarlamasını yaparken ürünlerin geldiği mesafeleri göz önünde bulundurması gerektiğini kaydetti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, söz konusu gıdalarla ilgili stoklandığını iddia ederek, bir hafta içinde fiyatlarda düşüş yaşanacağını duyurdu. Ancak patates toptan fiyatlarında düşüş yaşanmadı, Patates 4 lira 25 kuruştan satışa çıktı.