Kömür Ocağında Patlama: Çok Sayıda İşçi Mahsur

Kömür Ocağında Patlama: Çok Sayıda İşçi Mahsur

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında su baskını nedeniyle 20 işçinin mahsur kaldığı bildirildi.

Karaman'ın Ermenek ilçesi Cenne mevkisinde bir kömür ocağının 300 metre derinliğindeki su kaynağının patlaması sonucu yaklaşık çok sayıda işçinin yeraltında mahsur kaldığı öğrenildi. Bölgeye çok sayıda kurtarma ekibi ve ambulans gönderildi. Kurtarma ekiplerinin olay yerine gelmesiyle işçileri kurtarma çalışmaları başlatıldı.

MADEN YETKİLİSİ: 26 İŞÇİDEN 8'İ KAÇMIŞ

CNN TÜRK'e konuşan maden ocağı yetkilisi Şahin Uyar, 12.15'te bacadan su akmaya başladığını ve şu an madenin 50 metresinin su altında olduğunu söyledi.

Madende 18 işçinin mahsur kaldığını belirten Uyar, "Su akmaya başlayında 26 kişiden 8'i kaçmış diğerleri tehlike görmemiş" ifadelerini kullandı.

MADEN 15 GÜN ÖNCE AÇILMIŞ

Şahin Uyar ayrıca, "Maden yeni yasadan sonra 1 ay kapalı kaldı, 15 gün önce yeniden açılmıştı" dedi.

BÖLGEDE SENDİKA YETKİLİSİ YOK

Türkiye Maden İş Sendikası Başkan Yardımcısı Mahir Yiğit de konuyla ilgili Vali, Kaymakam ve Belediye Başkanına ulaşmaya çalıştıklarını belirtirken, sendikanın orada bir yetkilisinin bulunmadığı bilgisini verdi.

SENDİKA BAŞKAN YARDIMCISI: 18 İŞÇİ MAHSUR

Mahir Yiğit, su patlaması sonucu meydana gelen maden ocağı göçüğünde 18 işçinin mahsur kaldığı bilgisini aldıklarını söyledi.

O MADEN HAS ŞEKERLER MADENCİLİK'İN

Yiğit, Madenin Has Şekerler Madencilik İşletmesi'ne ait küçük bir ocak olduğunu belirtti.

VALİ: 20 İŞÇİ YERALTINDA

Karaman Valisi Murat Koca, Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesindeki bir kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili, "Olay, yeraltındaki biriken suyun galeriyi işgal etmesi. Mevcut çalışılan galerinin bir kısmını işgal etmesi. Şu anda 20 işçimiz çalışılan bölümde var. Diğer galeride olanlarda sıkıntı yok. 40'ın üzerinde arkadaş vardı. Onlar çıktı. Şu anda 20 arkadaşımız yeraltında" dedi.

OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜ...

TTK'NIN KURTARMA EKİPLERİ HAZIRLIKLARA BAŞLADI

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, mahsur kalan maden işçilerini kurtarma çalışmalarına katılmak üzere uzman ekiplerinin hazırlıklarına başladığını söyledi.

İnan, kurtarma ekibinin uçak ya da helikopterle bölgeye ulaştırılması konusunda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığıyla (AFAD) görüştüklerini kaydetti.

AFAD İl Müdürü Ahmet Güngör de ekibin en kısa sürüde bölgeye ulaştırılması için gerekli çalışmaların yapıldığını dile getirdi.

BAKANLAR KARAMAN'A GİDİYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan kaza yaşanan maden ocağına gidecek. Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Yıldız ve Elvan, maden kazası haberinin alınmasının ardından uçaklaKonya'ya hareket edecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kaza yaşanan maden ocağına gitmek üzere yola çıktı. Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Bakan Çelik, maden kazası haberini alır almaz olay yeri Ermenek'e hareket etti. Bakanlar daha sonra kara yoluyla Karaman Ermenek'te bulunan maden ocağına geçerek incelemelerde bulunacak.

Gelişmeler sonrası CHP, Ermenek ilçesine heyet gönderiyor.

ERDOĞAN: TÜM İMKANLAR SEFERBER EDİLSİN

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Erdoğan, maden ocağındaki faciayla ilgili Karaman Valisi Murat Koca ile telefonda görüştü.

Erdoğan'ın konuya ilişkin Vali Koca'dan ayrıntılı bilgi aldığı ve mahsur kalan işçilerin kurtarılması için tüm imkanların seferber edilmesini istediği belirtildi.

AFAD BAŞKANI OPERASYONU YÖNETMEK İÇİN BÖLGEYE HAREKET ETTİ

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Fuat Oktay,Karaman'da maden işçilerinin mahsur kaldığı ocağa giderek arama ve kurtarma operasyonunu yönetecek.

Alınan bilgiye göre, AFAD maden kazasının ardından ilk ihbarla birlikte Konya veKaraman'daki ekiplerini bölgeye sevk etti. AFAD ve AFAD'ın yönlendirdiği ekiplerle birlikte yaklaşık 70 kişi madende arama ve kurtarma çalışmalarına başladı.

AFAD Başkanı Fuat Oktay'ın da arama ve kurtarma operasyonunu yönetmek için bölgeye hareket ettiği öğrenildi.

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ "AHTAPOT"U BÖLGEYE GÖNDERİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de Karaman'da maden işçilerinin mahsur kaldığı ocağa, su tahliye aracı "AHTAPOT"u gönderiyor.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Karaman'daki maden ocağında görev alacak AHTAPOT, 10 kilometre mesafeye saatte 540 bin litre su tahliye edebiliyor.

Maden ocağında meydana gelen su baskınındaki tahliye çalışmalarında 5 personel görev yapacak.

"ALLAH'TAN ÜMİT KESİLMEZ"

Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Mustafa Aktaş'ın ise tek söyleyebildiği "Şu an su çekme işlemleri başlatıldı. Allah'tan ümit kesilmez" oldu.