Komünist Küba'dan İslam Manzaraları |FOTO

Komünist Küba'dan İslam Manzaraları |FOTO

Ramazan Bayramı'nın çoşkuyla kutlandığı ülkelerden biri de Küba'ydı. Dinlere karşı yasakların azaldığı ülkede İslam dini gün geçtikçe etkisini hissettirmeye başlıyor.

Yaklaşık 3 bin Müslüman'ın yaşadığı Küba'da Ramazan Bayramı çoşkuyla kutlandı. Bayram sabahı camide toplanan binlerce Müslüman 'Allah u Ekber' tekbiriyle namaza durdu. Kur'an ayetleri okundu ve Doğu'nun simgelerini içeren halılarla secde edildi.

Komünist Küba'da dünyadaki diğer Müslümanlarla gönüllerini birleştiren Kübalıların sayısı ülke içerisinde oldukça az. Havana kentinde geçen yıl açılan mescitte toplanan Müslümanlar, cuma ve bayram ibadetlerini burada yapıyor.

Kübalı Müslümanlardan biri olan Fatma Gonzalez'e göre, Küba'da İslam dini Kristof Kolomb'un ülkeye gelişinden bu yana kadar hep önemliydi. Ancak Fidel Castro, 1959 yılında Küba yönetimini ele geçirdiğinde tam bir komünist yönetimi uygulamış ve ülkedeki bütün dini faaliyetler kısıtlanmıştı. Ancak yıllar geçtikçe bu yasaklamalar azalmaya başladı.

Küba'da İmam Yahya olarak bilinen Pedro Lazo Torres, Küba'da geçen yıl açılan mescidde cemaatle ibadet edecek kadar yeterli sayıya ulaştıklarını söylüyor.

Çad, Nijer, Nijerya ve Ruanda'dan gelen öğrencilerle birlikte ülkedeki Müslüman sayısında artışın devam ettiği belirtiliyor. Küba hükümetinin 2005 yılındaki yüzlerce Pakistanlı öğrenciye burs sağlaması da nüfusun artışına etki eden diğer faktörlerden.

Küba'daki İslam Birliği Başkanı, Küba'da İslam dinine olan ilginin gün geçtikçe arttığını belirtiyor.

Bin kişi bir kapasiteli merkezi bir konumda bulunan Havana İslam Merkezi, geçen yıl Türkiye'nin öncülüğünde inşa edilerek faaliyete açılmıştı.