Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Komşu nereye!

Antonis Samaras’ın yerine seçilen Aleksi Çipras 1974 doğumlu. Yunanistan’ın yeni başbakanı.. SYRIZA koalisyonu başbakanı inşaat mühendisi Çipras, ilk günden bir ilke imza atarak, kıravat takmadı ve başpiskopos huzurunda yemin etmedi.

Çipras tek başına hükümet olmak için iki sandalye eksiği vardı, onu da sağcı, Bağımsız Yunanlar Partisi ANEL ile koalisyon kurarak kapattı..

Çipras, “Yunan halkının seçimlerde verdiği mesajın Troyka’nın, yani AB, IMF ve Avrupa Birliği merkez bankasının çöküşü olduğunu” söyledi. Öyle anlaşılıyor ki, AB ve IMF’nin Çipras’tan çekeceği var.

Yunanistan’daki erken genel seçimlerden zaferle çıkan SYRIZA lideri ateist olduğu bilinen 41 yaşındaki Aleksis Çipras, kendinden 45 yaş büyük, 86 yaşındaki Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’ın önünde halkına bağlılık yemini etti ve Başpiskopos’un huzuruna çıkmadı. Demek ki böyle de oluyormuş. 

Atina’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Papulyas huzurunda yemin eden Çipras, “Her zaman Yunan halkının çıkarlarına hizmet edeceğine” dair söz verdi. Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas 1929 doğumlu. Yanyalı.. Hukukçu.. PASOK’un kurucularından.. Münih ve Köln’de yüksek lisans ve doktora yapmış. İki dönem dışişleri bakanlığı yapmış. Bakalım bu yaşlı adam ve genç adam nasıl geçinecek.

Şimdi herkes bundan sonra ne olacağını, merak ediyor. Eğer Çipras başarısız olursa, bu Yunanistan için bir felaket olur. Peki ya başarılı olursa. Bu AB de çözülmenin başlangıcı olabilir.

Beklenti çok yüksek. Onun için başarı şansı az. Kiliseyi daha ilk günden refüze ederek, ruhanilerin üzerinde İncil’e el basarak yemin etmedi. Piyasa bir sosyaliste ne kadar destek verebilir. Muhalefet Çipras’ın işini kolaylaştıracak mı?

Bir de uluslararası ilişkiler önemli.. Hem askeri, hem mali, hem diplomatik açıdan Çipras’ın izleyeceği çizgi merak konusu.. AB ile ilişkilerinin seyri konusunda çok farklı yorumlar var. Yunanistan Euro’dan çıkabilir mi? AB ile ilişkilerin geleceği ne olacak. AB’ye borcunu ödemeyecek mi? IMF ile ilişkilerin geleceği ne olacak.

İşsizlikle baş edebilecek mi? Vergileri hafifletip, dar gelirliler için kamu alacaklarını affedebilecek mi?

Bu arada Batı Trakya’daki Türkler SYRIZA’ya destek verdi. Ama sağcı ve dindar Yunanlıların bu genç politikacıya destek vermesi o kadar kolay değil.

Çipras henüz 16 yaşında bir lise öğrencisiyken tarihe “Önlük Hareketi” diye geçen öğrenci direnişinin önderlerinden. Tanınan bir isim. Daha çok muhalif, protest, karşı çıkmaları ile tanınıyor. Türkiye’deki Gezi olaylarına da destek verdi, Mavi Marmara’ya da.. Şimdi başbakan olarak ne yapacak herkes onu merak ediyor. 

Çipras’ın Türkiye’ye bakışı da ilginç: “Türk halkıyla dayanışma. Bir deniz bizi ayırır, şeref bizi birleştirir” diyor. Bu sözlerin Kıbrıs konusundaki karşılığının ne olacağını göreceğiz.

SYRIZA’nın seçim vaatleri arasında; yoksulluk sınırı altında yaşayanlara elektrik ve ısınma hizmetini ücretsiz verilmesi, zenginlerden alınan vergilerin geri getirilmesi, ihtiyacı olanlara gıda ve kira yardımı yapılması, vatandaşların ödenemeyecek boyuttaki banka borçlarının silinmesinin yanı sıra emekli maaşları ve asgari ücrete zam da var. SYRIZA ayrıca, AB’den Yunanistan’ın 320 milyar Euro olan borcunun yarısının silinmesini, geri kalanı için de “şartlar elverdikçe ödeme yapmayı” istiyor.

Bakalım komşuda, evde yapılan hesaplar çarşıya uyacak mı? Seçim meydanlarında konuşulanlar ne kadar icraata yansıyacak..

Yunanistan AB ve ABD ile arasına mesafe koyacaksa kime yaklaşacak..

Çipras reel politike teslim olursa ne olacak.. Bir erken seçim krizi daha da derinleştirirse ne olacak.. Cevapsız sorular var. O noktada komplo teorileri devreye giriyor. Umutsuz bir halkın isyanı. Olağanüstü hal.. Milli koalisyon, yeni bir erken seçim. Her şey mümkün. Eğer Çipras başarısız olursa, işleri toparlamak bugünkünden çok daha zor olacak..

Yani Yunanistan için gelecek günler geçen günleri aratabilir..

SYRIZA kendi içinde bütünlüğünü koruyacak mı? Sağ partilerden biri ile ortak oldu. Diğer sol grublarla nasıl geçinecek. Birçok sorunun cevabı zaman içinde netlik kazanacak.

Eğer başarılı olursa AB kaybedecek. Euro kaybedecek. Kilise kaybedecek. Sağ ve milliyetçi grublar kaybedecek..

Görelim bakalım, bu işlerin sonu nereye varacak.. Taşlar yerinden oynuyor ve hiçbir şey bundan sonra eskisi gibi olmayacak.. 

Selâm ve dua ile..

yeniakit

Bu yazı toplam 812 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar