Merve Kavakçı

Merve Kavakçı

Komedi

Reza Aslan nev"i şahsına münhasır bir Amerikalı Müslüman. Tanıdığımda Kalifornia Üniversitesinde henüz doktora öğrencisiydi. Eğitimini tamamladı akademisyen olarak çalışmaya başladı. İran asıllı. Bilmiyordum meğer daha sonra tekrar Müslüman olmuş. Aslan"ı önce Amerika sonra da Türkiye gündemine oturtan olaysa yeni yayımlanan kitabı ile ilgili. Haber, Müslüman profesörün Hazreti İsa kitabı ABD"yi karıştırdı, diyor: ABD"nin California Üniversitesi"nde din profesörü olan ve kısa bir süre önce Müslüman olan Reza Aslan"ın Hz. İsa hakkında yazdığı kitap, tartışma konusu oldu. Aslan"ın Fox News kanalına verdiği röportaj ise kitabı ana gündem maddelerinden biri haline getirdi. Hıristiyanlıktan kısa süre önce vazgeçerek Müslüman olan akademisyen Reza Aslan"ın yazdığı "Zealot: The Life and Times of Jesus of Nazareth" adlı kitap, ABD"nin gündemine oturmuş durumda. 20 yıldır Hz. İsa"yı araştırdığını ve bir din profesörü ve tarihçi olarak İsa"nın yaşadığı dönemi mercek altına aldığını belirten Reza Aslan, muhafazakar kesimden ağır tepki gördü. Yahudilerin Roma İmparatorluğu"na başkaldırısı ve Kudüs"ün yok olmasından önceki, Hz. İsa"nın yaşadığı çalkantılı ve zor dönemleri anlatan Reza, bazı çevrelerden beklediği tepkiyi görmedi.

Cumhuriyetçi ve muhafazakar Fox News kanalında Aslan ile röportaj yapan Lauren Green, din profesörünün kitabına gelen eleştirileri öne çıkararak, kitabın Hz. İsa"yı İslam"ın savunduğu görüşlerle öne çıkardığını öne sürdü. Green"in iğneleyici konuşma şekli, röportajın başında büyük yankı uyandırmasına neden olurken, Washington Post, Fox News"in özür dilemesi gerektiğini belirtti, diyor haber.
Fox News kanalını, mesela, ABD"nin ulusalcı Odatv"si gibi tahayyül edenler olacaktır. Son derece sağcı, muhafazakar, Hıristiyancı ve dar görüşlü bir kanal. İşi gücü İslam"a ve Müslümanlara sataşmak. Bundan prim yapıyor. Seyirci kitlesi Amerika"da Cumhuriyetçi Partiyi iş başına getiren kitle. Yani baba ve oğul Bush"ların yanı Reagan"ın arkasındaki kitle. Evanjelist ve dindar beyaz kitlenin sesi konumunda olan  bu kanal Reza Aslan gibi bir bilim adamını ekrana çıkartmakla belki de uzun zamandır en büyük hatasını yaptı. Amaç Hıristiyanların kendi tekelinde gördüğü İsa Aleyhisselam"la ilgili neden kitap yazdığını sorgulamaktı. Ne de olsa bir müslümandı. Nitekim, tecrübesiz kadın spiker kendini ne kadar küçük duruma düşürdüğünü fark edemeyecek kadar kaptırmıştı linç girişimine. Ama olmadı. Çünkü karşısında onun cahillikle hemhal olmuş sorulu saldırılarını, sakin ve istikrarlı bir şekilde cevaplayan, bunu yaparken de belli belirsiz bir istihza ile, çoğu zaman bunu ses tonundaki vurgulamayı pekiştirerek başaran ne dediğini bilen bir adam vardı. Aslan, röportaj boyunca din bilimleri konusunda doktora yaptığını, yani konu hakkında konuşma yetkisine sahip olduğunu belirterek, tekrar etmek zorunda kaldı. Çünkü karşısında sanki laf söz anlamayan bir çocuk vardı da ona her şeyin tek tek yavaş yavaş izah edilmesi gerekiyordu. Defaatle bir de üstelik sanki karşısındaki İngilizce anlamıyormuşcasına teker teker üstüne bastıra bastıra "benim eğitim alanım din ve Hıristiyanlık da bunun bir parçası" demek zorunda kaldı. Spiker"in "ama anlamıyorum bir Müslüman neden İsa hakkında kitap yazar?" sorusunu mübalağalı ifade ile "yüzbininci" kez sorunca Aslan da artık patladı. "Mam! Yani Bayan, bu-be-nim-tah-sil-a-la-nım. Neden kitabın içeriği yerine yazarın dinini sorguluyorsunuz?" diye çıkıştı.
Batı"da Müslümanlara olan güvensizlik tartışması yeni değil. Çok değil belki elli sene önce Amerika"da İslam"la ilgili hiçbir dersi Müslümanların vermesine izin verilmiyordu. Oryantalizm had safhadaydı yani. Reza Aslan"ın röportajı da başarısız bir oryantalist deneme olarak gündeme oturdu.

yeniakit

Bu yazı toplam 1344 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar