Kobani'de Hayat Normale Dönüyor

Kobani'de Hayat Normale Dönüyor

DAİŞ ile bazı Kürt gruplar arasında yaklaşık 4 ay süren çatışmaların ardından harabeye dönen kentte yaralar sarılmaya başladı

Terör örgütü DAİŞ'ın çekilmesiyle Kobani'ye (Ayn el Arap) dönen Suriyeli Kürtler, bir yandan evlerini onarıyor diğer taraftan da iş yerlerini alışverişe hazır hale getiriyor.

 

DAİŞ'ın, yaklaşık 4 ay süren çatışmaların ardından bölgeden çekilmesiyle kentte hayat yavaş yavaş normale dönmeye başladı. Çatışmalar nedeniyle harabeye dönen Kobani'de halk, kenti yeniden yaşanabilir kılmak adına hummalı bir çalışma yürütüyor. Oturulamaz haldeki evlerini onaran Suriyeli Kürtler, iş yerlerini de yeniden alışverişe hazır hale getiriyor.

El birliğiyle yaraların sarılmaya çalışıldığı Kobani'de market, lokanta, eczane ve berber gibi iş yerleri yeniden hizmet vermeye başladı. Evleri kullanılamaz hale gelen Suriyeliler için konteyner hazırlanıyor, imkansızlıklar nedeniyle zorlandıkları gözlenen bazı kişiler ise temizlik için yağmur suyunu depoluyor.

Kentin doğu kesiminde ise tuzak ihtimaline karşı sivillerin bölgeye girişine izin verilmiyor. Uluslararası yardım kuruluşlarından destek bekleyen Suriyeli Kürtler, Kobani'nin kısa sürede eski haline geleceğini belirtiyor.

Kobanililer, zor zamanlarında kendilerine yardım elini uzatan Türkiye'ye de teşekkür ediyor.

Berberlik yapan Ahmet Halid, tadilatın ardından iş yerini yeniden açtığını söyledi.

Zor bir süreci geride bıraktırdıklarını ifade eden Halid, kentte hayatın normale döndüğünü belirtti.

Çatışmalar nedeniyle bölgeyi terk etmek zorunda kalan vatandaşlarına geri dönmeleri için çağrıda bulunan Halid, "Allah'a şükür kentimiz eski günlerine dönüyor. Son zamanlarda esnaf dükkanları açmaya başladı. Kentte çok eksiğimiz var ama tüm Kobanililer geri dönerse bu sorunu çözeriz" diye konuştu.

Hamza Beko da çatışmaların ardından Türkiye'ye sığındığını ve uzun süre sonra Kobani'de tıraş olduğunu kaydetti.

Fatma Muhammet ise evlerine döndükleri için mutlu olduğunu ifade etti.

Evlerinden ayrı kaldıkları dönemde Türkiye'de rahat bir hayat yaşadıklarını anlatan Muhammet, "Türk halkının yardımlarını asla unutamayacağız" dedi.

Yaşananları unutmak istediklerini anlatan Muhammet, "Çok kötü günlerimiz oldu ancak şimdi bütün bunlar geride kaldı. Bölgede her taraf yerle bir olmuş, su ve elektrik yok. Temizlik için yağmur sularını biriktiriyoruz" şeklinde konuştu.

(AA)