“Kobani düşmeyecek”

“Kobani düşmeyecek”

IŞİD’in iki noktadaki ilerleyişini durduran YPG komutanları, Kobani kentinin düşmeyeceğini açıkladı.

YDH- Kurdpress haber ajansı, YPG güçlerinin IŞİD saldırılarına karşı direnişinin 29. gününde bölgedeki üç gazetecinin Kobani’deki durumla ilgili izlenimlerine yer verdi.

Kurdpress’e konuşan Gazeteci Hasan Remo şunları söyledi:

“Son üç gün içerisinde YPG güçleri IŞİD militanlarına yoğun baskı uyguladı. Bu yüzden de IŞİD çareyi intihar saldırılarına sığınmakta buldu. IŞİD şimdiye kadar 4 kez kamyon ve pikaplar kullanarak intihar saldırısına teşebbüs etti. Ancak YPG’nin seri müdahalesiyle karşılaştılar ve hedeflerine varamadan infilak ettiler.”

İçecek su ve gıda sıkıntısı başladı  

Kobani’de bulunan gazeteci Zara Mesto, kentte içecek su ve yiyecek sıkıntısının başladığını belirterek “Hava henüz YPG ve kentte kalan az sayıdaki sivili sıkıntıya sokacak kadar soğumadı; ancak içecek su ve yiyecek bulmak zorlaştı. Şu an savunma güçleri de bu sıkıntıyla karşı karşıya” dedi.

Kobani’nin su şebekesinin bir yıl önce yine IŞİD tarafından kesildiğini belirten Mesto, halkın o zamandan bu yana içme suyu ihtiyacını kuyulardan küçük tankerlerle temin ettiğini söyledi ve “ancak şu anda sokak savaşı şartları sebebiyle su ihtiyacının karşılanması da zorlaştı” dedi.

128 YPG’li öldü

Gazeteci Hasan Remo, Kobani direnişinin 29. gününde 128 YPG’linin öldüğünü; ancak bunların hepsinin Suriyeli Kürt olmadığını söyledi.

IŞİD’in kayıplarının YPG’nin kayıplarının birkaç katını bulduğunu belirten Hasan Remo, IŞİD’in ölen militanlarının cesetlerini Kobani’den Tel Ebyad’a naklederek orada defnettiğini söyledi ve “Ancak dün 7 IŞİD’linin cesedi YPG’lilerin eline geçti ve onlar da bu cesetleri Türkiye sınırı yakınlarına naklettiler” dedi.

YPG’nin bugün Kobani’nin batısındaki bazı köyleri kurtardığını belirten Remo, ancak kentin doğusunda ve güneyinde IŞİD’in daha fazla manevra kabiliyetine sahip olduğunu söyledi.

Hasan Remo, IŞİD’in son dönemde kuzeyden bir saldırı başlatarak Mürşitpınar sınır kapısını ele geçirmeye ve Kobani’nin Türkiye ile bağlantısını kesmeye çalıştığını söyledi.

IŞİD mevzilerinin bombalanmasıyla ilgili çelişkiler

Kurdpress haber ajansı, Kobani’deki bazı güvenilir yerel kaynakların uluslar arası koalisyon uçaklarının operasyonlarının etkili olduğu söylediklerini; ancak PKK’ya yakın kaynakların ise operasyonların fazla etkili olmadığını ifade ettiklerini nakletti.

Gazeteci Hasan Remo, Kobani’deki çatışmalarla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

“Ben, çatışmalar sırasında batı, doğu ve güneydeki tüm cephelerde bulunan YPG komutanlarıyla görüşüyorum. Son bir hafta içerisinde YPG güçlerinin savunma pozisyonundan çıkıp IŞİD mevzilerine saldırmaya başlamaları sevindirici. Onlar, artık açıkça Kobani’nin düşmeyeceğini ve direnişin süreceğini söylüyorlar.”

Kobani’den Barzani’ye yalanlama

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin Türkiye üzerinden Kobani’ye silah gönderdiklerine ilişkin demecine dair açıklamada da bulunan Hasan Remo, “Böyle bir şey mümkün değil. Türkiye, insani yardım koridoru açılmasını bile kabul etmedi. Şu an Kobani’ye silah, mühimmat veya yiyecek gönderilmesi imkansız” dedi.

Gazeteci Şahoz hasan da Kurdpress’e yaptığı açıklamada IŞİD’in Ayn İsa, Rakka ve tel Ebyad’dan takviye güç göndermeye devam ettiğini belirterek “IŞİD komutanları Kobani’yi 48 saat içerisinde alacaklarını söylüyordu; ancak Kobani’deki direniş 29. Gününe girdi ve IŞİD hala bu hedefine ulaşamadı” dedi.

Şahoz Hasan, Fırat Volkanı adı altında YPG ile ittifak yapan ÖSO birliğinin de Kobani’nin güneyinde IŞİD’le savaştığını söyledi.