Kobani çevresindeki IŞİD güçleri hedef

Kobani çevresindeki IŞİD güçleri hedef

ABD liderliğindeki koalisyon, IŞİD'i ilk kez, YPG ile çatıştığı, Suriye'nin kuzeyindeki Kürt kenti Kobani'de vurdu. Savaş uçakları Tel Abyad'ı da bugün tekrar bombaladı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada, ABD ve koalisyon ülkelerinin Suriye'deki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) hedeflerine yedi hava saldırısı daha düzenlediği duyuruldu. Açıklamaya göre Cumartesi akşamı Suriye'nin kuzeyindeki Kobani'ye iyice yaklaşan IŞİD'in bu noktadaki mevzileri ilk kez vuruldu. Örgütün Kobani sınırı yakınlarındaki bir binası ve iki silahlı aracı imha edildi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'na göre, örgütün kalesi olan Suriye'nin Rakka kenti civarında IŞİD'e ait bir hava üssü, eğitim kampı ve karargâhı da vuruldu. Yine Suriye'de Haseke’nin güneyinde IŞİD’e ait bir araç ve örgütün askeri karargâh olarak kullandığı birçok bina tahrip edildi.

Savaş uçakları, Rakka'nın Tel Abyad ilçesinde de IŞİD'in 4 hedefini vurdu. IŞİD'in denetiminde olan eski emniyet binası, plastik fabrikası, bir petrol rafinesi ile "Zarkavi askeri eğitim kampı" bombalanan hedefler arasında.

Suriye’deki IŞİD hedeflerine düzenlenen hava saldırılarına katılan ülkeler Ürdün, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri.

Irak'taki harekât da sürüyor

CENTCOM'un açıklamasına göre, ABD ordusu Irak'taki IŞİD hedeflerini de üç hava saldırısıyla hedef aldı. Erbil’in güneybatısındaki saldırılarda IŞİD’e ait dört silahlı araç yok edildi.

Koalisyon güçlerine ait savaş uçakları, Pazar günü erken saatlerde Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinde bir petrol rafinerisini ve IŞİD karargâhlarını vurdu. Hava saldırısı sonrası bölgede yükselen alev, Suriye sınırındaki Akçakale ilçesinden de görüldü.

IŞİD mermileri Türkiye'ye düştü

IŞİD ise bir taraftan Suriye'nin kuzeyindeki Kürt kenti Kobani etrafındaki kuşatmayı daraltırken, ele geçirdiği köylerle hakimiyet bölgesini genişletmeye çalışıyor. PKK'nın Suriye kolu YPG ile IŞİD arasındaki çatışmalar cuma gününden bu yana Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinin sınır bölgesinde, sınırın neredeyse sıfır noktasında devam ediyor.

IŞİD'in attığı 4 havan mermisi, Türkiye topraklarına düştü. Suruç'un Tavşanlı beldesinde iki kişi hafif yaralandı. Havan mermilerinden biri de, Tavşanlı beldesinde park halindeki bir minibüsün hemen yakınına düştü.

IŞİD'in geçen hafta ilerleyişe geçmesiyle onbinlerce kişi Türkiye'ye kaçmaya başlamış, 19 Eylül Cuma gününden bu yana 150 binden fazla Suriyeli Kürt Türkiye'ye sığınmıştı.

Kaynak: Al Jazeera, CENTCOM, AA