'Koalisyon Suriye'de çok yönlü senaryo ortaya koyuyor'

'Koalisyon Suriye'de çok yönlü senaryo ortaya koyuyor'

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, uluslararası koalisyonun Suriye'de çok yönlü bir senaryo ortaya koyduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, uluslararası koalisyonun Suriye'de çok yönlü bir senaryo ortaya koyduğunu belirterek, "Adım adım uygulanan bu senaryo, maalesef zaman zaman Türkiye'de çok yoğun bir misafir akımının gerçekleşmesine neden oluyor" dedi.

Kurtulmuş, Harran ilçesindeki konteyner kentte yaptığı açıklamada, Suriye'nin Tel Abyad bölgesinden Türkiye'ye sığınanların durumunu yerinde görmek için geldiğini söyledi. 

Suriye'de uzun süredir devam eden iç savaşın artık vahim bir hal aldığını ifade eden Kurtulmuş, yıllardır aynı şehirde yaşayan insanların karşı karşıya getirildiğini vurguladı.

Türkiye'nin Suriye'deki insanlık dramına sessiz kalmadığını anlatan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Uluslararası koalisyon Suriye'de çok yönlü bir senaryo ortaya koyuyor. Adım adım uygulanan bu senaryo, maalesef zaman zaman Türkiye'de çok yoğun bir misafir akımının gerçekleşmesine neden oluyor. Şimdiye kadar 2 milyon Suriyeli kardeşimizi etnik kökenine, mezheplerine ve meşreplerine bakmadan almış kabul etmiş bir ülkenin çocukları olarak, bugün de açıkçası buradaki durumu yakından yerinde görmek ve incelemek istedik. Böylece Suriye'deki insanların çaresiz olmadığını göstermek ve Türkiye'nin de bir seçimden çıkmasına ve milletimizin yeni bir hükümet kurulmasını arzu ettiği bir ortam olmasına rağmen iş başında olan sorumlular olarak  ülkemizin sorunlarıyla ilgili bu görevi yerine getirme noktasında olduğumuzu göstermek istedik." 

"Kobani bölgesinin zıttı bir durum var"

Kurtulmuş, Kepezli Mahallesi'nden Türkiye'ye alınan 6 bin 837 sığınmacıdan 686'sının Iraklı Türkmen olduğunu anımsattı. 

Bugün ise 5 ila 6 bin sığınmacının Türkiye'ye giriş yaptığını dile getiren Kurtulmuş, kayıtları yapılan kişilerin bir bölümünün akrabalarının yanına bazısının ise kamplara yerleştirildiğini söyledi. 

Kurtulmuş, sığınmacıların geldiği bölgede daha önce bir çatışma olmadığının altını çizerek, "Bu bölgede herhangi bir çatışma yoktu, yani Kobani bölgesinin zıttı bir durum var. Kobani'de DAEŞ ile PYD arasında bir çatışma vardı. Bunun üzerine sınırlarımızı açtık ve 3 gün içerisinde 197 bin Kobanili'yi Türkiye'ye kabul ettik. Burada ise DAEŞ ile PYD arasında herhangi bir çatışma yok. Bu insanlar çatışmalardan kaçmıyorlar, bunun altını çizerek ifade etmek istiyorum. Bu biçare insanları Türkiye sınırına hareketlendiren iki gelişme var. Bunlardan birisi koalisyon güçlerinin 12-13 Mayıs akşamından itibaren başlatmış oldukları bombalamalardır" diye konuştu. 

Kurtulmuş, bombardıman nedeniyle sivil insanların hayatını kaybettiği yönünde kendilerine bilgi geldiğini vurguladı.