Kirli senaryo

Kirli senaryo

Orta Afrika Cumhuriyeti'ni işgal eden Fransa Müslümanlardan topladığı silahları katliamlara girişen Hristiyan milislere dağıtıyor. Bakan Adem, 'Savunmasız Müslümanlara saldırı planları kiliselerde yapılıyor' dedi

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) Fransız askerlerinin Müslümanlardan aldığı silahları yağma ve katliam yapan Hristiyan gruplara verdiği orta çıktı. OAC'ın İçişleri Bakanı Mumahhmed Nureddin Adem, 'Fransa'nın Müslüman toplumuna karşı mezalim uygulamakla suçlanan Hristiyan milisleri silahlandırdığını' ileri sürdü. Adem, Fransa'nın 'Anti-balaka' diye bilinen Hristiyan milislerin 'tarafını tuttuğunu' belirterek, 'Fransa'nın milislere silah, yiyecek, ilaç ve üniforma sağladığını, artık milislerin yeni silahları olduğunu' söyledi. 'Fransızlar ülkeye birliklerini getirmeden önce, nispeten istikrarımız vardı' diyen Adem, 'Her şey yoluna girecekti, ama müdahale ettiler' ifadesini kullandı.

HER KİLİSE BİR SİLAH DEPOSU

Tarafsız bir barış koruma gücü olması gereken Fransızların şu anda tek taraflı hareket ettiğini belirten Adem, başta Fransa'nınki olmak üzere Batı medyasına da yüklendi. 'Cuma günü bir kilisede silahlar bulduk. Anti-balaka, silahları kilisede saklıyormuş' diyen Adem, Batı medyasının bu tür haberleri görmezden geldiğini vurgulayarak, silahları buldukları sırada yanlarında Afrikalı barış koruma askerleri bulunduğunu ifade etti. Bakan, tüm bunların Müslümanlara yönelik saldırı planlarına ilişkin bazı toplantıların da kilisede yapıldığını gösterdiğini belirtti.

Müslümanız diye saldırıyorlar

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde pek çok darbe olduğunu vurgulayan İçişleri Bakanı Muhammed Nureddin Adem 'Batı'nın bize karşı çıkma nedenleri devlet başkanı ile bazılarımızın Müslüman olması. Hükümetimize karşı çıkanlar, seçimler 18 ay içinde düzenlenene dek sabırlı olmalılar. Ama şu an görevde olan biziz' dedi. Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki kaos, Müslümanların oluşturduğu Seleka isyancılarının Hristiyan Devlet Başkanı François Bozize'yi mart ayında devirmesiyle başlamıştı.

Piskopos mu piskopat mı

Orta Afrikalı din adamı Ömer Kobin Layama ile New York Times gazetesine konuşan ve barış çağrısı yapan Bangui Başpiskoposu Dieudonne Nzapalainga'nın kilisesinde Hristiyan milislere ait silahlar bulunması dikkat çekti. Kilisesinde silah bulunduğu iddiasını kabul etmeyen Pskopos Nzapalainga, silahların kilise yakınlarında milislerin saklandığı yerde bulunduğunu söyledi.