Mehmet GÖKTAŞ

Mehmet GÖKTAŞ

Kirlettiğimiz kelimeleri ve kavramları ne yapalım

Son yıllarda epeyce kelime ve kavram kirlettik. Bu kelime ve kavramların bir kısmı aslında hem güzeldi, hem temizdi hem de pozitif anlamlar yüklüydü.

Mesela; cemaat, camia, hocaefendi, himmet, hizmet, diyalog... Şimdi kendimize mal ederek kolay kolay kullanamıyoruz. Ancak birilerini eleştirme esnasında ve olumsuz anlam yükleyerek kullanabiliyoruz. Bilmem daha ne kadar sürecek bu, ne zaman temize kavuşacak bu zavallı kelimeler.

Öncelikle Müslümanların kendi aralarında, daha sonra aynı ülkede yaşayan, tabir caizse aynı gemide yolculuk yapanların şiddetle muhtaç oldukları iletişimi diyalog kelimesiyle ifade ediyorduk. Fakat şimdi ağzımıza almamaya özen gösteriyoruz. Hatta sadece bu kelimeyi kullanmamak değil bazen ifade ettiği anlamda tavır göstermek ve girişimde bulunmaktan da ürküyor gibiyiz.

İlginçtir ki siyasi gündem bugün gelip diyalog kelesi üzerinde kilitlenecek gibi.

Şu günlerde ‘ittifak' kelimesini de kirletecek gibiyiz. Tam olarak kirletmesek de yalama yaptırıp anlamını kaybettireceğiz galiba.

Gerçi ittifak kelimesi tam olarak pozitif anlam yüklü değil, iyilerin olduğu gibi kötülerin de ittifakı olabilir.

İttifak, son yüz yıldan bu yana Müslümanların hasretini çektiği bir eylem olmasına rağmen daha çok kafirler ve zalimler ittifak etmişler ve bir çok defa Müttefik Devletler, Müttefik Güçler ismini almışlardır.

Ve ‘ittifak' şimdi Türkiye siyasetinin anahtar kelimesi olmuş durumda. Eğer sizin ittifakınız söz konusuysa güzel anlamda kullanıyorsunuz, zaten kelimenin kendisinde de bu güzel anlam var.

Yok eğer sizin karşınızdakiler de bir birleriyle ittifak etmeye çalışıyorsa bu kelimeyi kötü gösterecek ne varsa onu yapıyorsunuz, bu kelime üzerinden karşınızdakini yıpratmak adına her şeyi yapıyorsunuz. Geçmişlerini ortaya döküyorsunuz, daha önce bir birlerine söyledikleri ne varsa bulup gösterime sunuyorsunuz.

Türkiye'de siyaset maalesef çok düşük bir ahlaki seviyede seyrediyor.

Bir taraftan birlikten beraberlikten söz edilip parçalanmışlıktan, gerginlikten şikayet ediliyor, öte yandan bir birlerinin kapısını çaldıklarında başka şeylerle itham ediliyorlar.

Aslında bu kelimeleri kirletmeden önce, tu kaka etmeden önce iyi düşünmeli, aceleci, toptancı ve şabloncu olmamak en doğrusudur. Fakat bunun için sabır ve güçlü bir irade gerekiyor.

 

 

Bu yazı toplam 817 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar