Kırım'daki Referandum Başladı

Kırım'daki Referandum Başladı

Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin geleceğini belirleyecek referandumda oy verme işlemi başladı.

Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde düzenlenen referandumda oy verme işlemi başladı. Yerel saatle 20.00'ye kadar devam edecek oy verme işleminin ardından, sandıklar kapatılarak oy sayımına geçilecek. 

Halka, “Rusya'ya bağlanmayı razı mısınız?” ve "1992 yılı Kırım Anayasası'nın yeniden yürürlüğe girmesi ve Kırım'ın Ukrayna'nın bir parçası olmasına razı mısınız?” sorularının yöneltildiği referandumun resmi sonuçlarının 17 Mart'ta açıklanması bekleniyor. 

23 ülkeden 135 gözlemcinin izleyeceği referandumda oy verme hakkına sahip 1 milyon 200 bin seçmen bulunuyor.

Seçim Kurulu Basın Merkezinden yapılan açıklamada, referandumu izlemek üzere 623 yabancı gazetecinin akreditasyon yaptırdığı bildirildi.

Kırım Tatarları boykot ediyor

Bu arada, referandum, Kırım Tatarları tarafından boykot ediliyor. Başkent Akmescit'te ağırlıklı olarak Tatarların yaşadığı Çistinkaya mahallesindeki okulda kurulan sandıklarda, sadece bölgede yaşayan Ruslar ve Ukraynalılar oy kullandı. 

AA muhabirine açıklama yapan, sandık başkanı Ala Federova, bölgede yaşayan Tatarlardan şu ana kadar sadece birkaç kişinin oy vermeye geldiğini söyledi. Okula oy vermeye gelenlerin tamamına yakınının bölgedeki Ruslar ve Ukraynalılar olduğunu kaydeden Federova, herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadıklarını belirtti.  

ABD ile birçok Avrupa ülkesi, "referandumun uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve sonucunu tanımayacaklarını" açıklamıştı.