Kırım'da Tatarlar'a "Çarpı İşareti"

Kırım'da Tatarlar'a "Çarpı İşareti"

Kırım'ın Bahçesaray kentinde bazı Tatarların evlerinin kapılarına "çarpı" işareti konuldu.

Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin (KÖC) Bahçesaray kentinde Kırım Tatarları ile Rusların yaşadığı mahallelerdeki Tatarların yaşadığı bazı evlerin kapılarına "çarpı" işareti konuldu.

Kırım Tatar Meclisi Bahçesaray Reisi Ahtem Çiğgöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırım'ın genelinde olduğu gibi Bahçesaray'da yaşayan halkın da huzursuz olduğunu, Tatarların yaşadığı bazı evlerin kapılarının işaretlendiğini, "bunun gerçekten bir amaç için ya da provakasyon amaçlı" olabileceğini söyledi. Çiğgöz: "Tatarların evlerinin hangi amaçla işaretlendiğini bilmiyoruz" dedi.

Rus askerlerinin Bahçesaray etrafında konuşlandıklarını ifade eden Çiğgöz, bu askerlerin şu an Bahçesaray'da bulunan ve Ukrayna'ya bağlı askeri üslerden birini ele geçirdiklerini söyledi. 

Kırım Tatar Meclisi Üyesi Enver Umirov da Rus ve Tatarların birlikte yaşadığı Bahçesaray'da sadece Tatarların yaşadığı sadece 4 eve "çarpı" işareti konduğunu belirtti. Umirov, "Kimin hangi amaçla bunu yaptığını bilmiyoruz. Evine çarpı konulan evlerdeki bu işaretler aynı gün silindi. Provokatörler de yapmış olabilir. Hangi amaçla yapıldığına bir anlam veremedik" diye konuştu.

Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde 27 Şubat 2014'te ulusal simge bulunmayan askeri üniformalı silahlı birlikler, parlamento binası ve başbakanlığı ele geçirmişti. Daha sonra Kırım geneline yayılarak Ukrayna güvenlik güçlerinin bina ve tesislerini kuşatan birliklerin Rus askerleri olduğu anlaşılmıştı. Rusya, Ukrayna ile arasındaki ikili anlaşmalar çerçevesinde Kırım yarımadasındaki deniz ve hava üslerinde binlerce asker bulunduruyor. Kiev yönetimi, 27 Şubat'tan bu yana yarımadaya yeni Rus ordu birliklerinin gönderildiğini açıklamıştı.