Kırım'da başörtülü kadınlara polis baskısı

Kırım'da başörtülü kadınlara polis baskısı

Kırım'da Rus polisi yoldan geçen Müslüman hanımlara sebepsiz olarak durdurup kimlik kontrolü yapıyor...

Kırımın başkenti Akmescit (Simferopol) başta olmak üzere birçok şehirde Rus polisi sokaklarda Müslüman kadınları durdurarak olağan şüphesi uygulayarak kimlik kontrolü yapmaya başladı. Kontrollerin Rusya lideri Vladimir Putin ve kabinenin bölgeye gelmesinden önce sıklaştığı bildiriliyor.

Konu ile ilgili Facebook’a not düşen Müslüman bir kadın "Akmescit’te polis başörtülü kızları durdurarak pasaport kontrolü yapıyor. Bugüne kadar böyle şey yaşamamıştık. Galiba bu hükümet bizi düşman olarak görmeye başladı. Allah bize yardım etsin” ifadelerini kullandı

Bu kadının bildirdiğine göre aynı olay Kırım’ın bir başka şehri Bahçesaray’da da yaşandı. Müslüman kadınların kimliğini kontrol eden polisler bunun nedenini açıklamadı.

Kırım Müslümanları Dini İdaresi yetkilileri kendilerine bu konuda resmi başvuru yapılmadığını ancak bu tür olayların yaşanabileceğini belirtti. Kırım Müftü yardımcısı Eider İsmailov’a göre bunun nedeni yüksek rütbeli Rusya devlet yetkililerinin Kırım’a gelmesi olabilir.

Medyada bu günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ve bakanların Güvenlik Konseyi toplantısı için Kırıma geldikleri bildirilmişti.

Kırım Müftü yardımcısı İsmailov, “Rus polisi bu uygulamayla başörtülü kızlarımıza güvenmediğini, onları toplumda ayrı bir grup olarak gördüğünü göstermektedir. Bu da Müslümanların inancına hakaretten başka şey değildir. Rus polisinden böyle saygısızlık gören Müslümanlar her zaman hiç çekinmeden dini idaremize başvurabilirler” ifadelerini kullandı.