Kırım Tatar Platformu Kuruldu

Kırım Tatar Platformu Kuruldu

Türkiye’de bulunan 42 Kırım Tatar teşkilatı, bir platform altında bir araya gelerek Kırım’ın Rusya tarafından işgaline karşı birlikte politika ve eylem gerçekleştirme kararı aldı.

Türkiye’de bulunan 42 Kırım Tatar teşkilatı, bir platform altında bir araya gelerek Kırım’ın Rusya tarafından işgaline karşı birlikte politika ve eylem gerçekleştirme kararı aldı.
Platform’dan yapılan açıklamada Kırım Tatar dil, medeniyet ve kültürünü yaşatmak için her türlü imkanları birlikte seferber edileceği ve ortak mücadelede bulunulacağı bildirildi.
Yapılan açıklamada alınan kararlar şöyle sıralandı:
“1- Kırım, Kırım Tatarlarının tarihî ve yegâne vatanıdır.
2- Kırım’ın Rusya Federasyonu tarafından 27 Şubat 2014 tarihinde ikinci kez işgali hukuksuzdur ve asla kabul edilemez. Rusya Federasyonu bu hukuksuzluğa derhal son vermelidir.
3- Tüm dünyadaki Kırım Tatar diasporası ve teşkilatları; demokrasi, hukuk ve insan haklarına saygı ilkeleri dahilinde işgalden önce hür ve demokratik şartlar ve zeminde seçilmiş Kırım Tatar Millî Kurultayı, Kırım Tatar Millî Meclisi ve Kırım Tatar millî hareketinin meşru liderlerinin yolbaşçılığında, Rusya Federasyonu’nun hukuksuz işgaline karşı Kırım Tatarlarının hak ve hukukunu, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü var gücü ile savunacaktır.
4- Türkiye’de bulunan Kırım Tatar teşkilatları, yukarıda belirtilen bu ilkeler çerçevesinde Kırım Tatarlarının haklarını uluslararası arenada, siyasî, sosyal ve kültürel alanlar başta olmak üzere her alanda savunacak; Kırım Tatarlarının hak ve hukuklarına halel getirecek her girişim ve eylemin karşısında olacaktır.
5- Kırım Tatarlarının sesinin ve haklı davasının Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği organları, Lahey Adalet Divanı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi vesair her türlü platformda duyurulması ve korunması için teşkilatlarımız hukuk içinde gereken her çabayı gösterecektir.
6- Bilinmelidir ki, Kırım’da yaşayan vatandaşlarımıza verilecek her sıkıntı ve zarar aslında Kırım Tatar diasporasında yaşayan bizlere de verilen zarardır.”
Platformda Kırım Derneği Genel Merkezi, Emel Kırım Vakfı, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Vakfı, Eskişehir Kırım Gelişim Vakfı, Eskişehir Kırım Türkleri Kültür, Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneği, Bursa Tüm Tatar Türkleri Sosyal ve Kültürel Dayanışma Derneği, Çanakkale Kırım Tatarları Derneği, Düzce Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Eskişehir Kırım Halk Bilim Araştırma, Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, Etimesgut Kırım Tatarları Kültür ve Dayanışma Derneği, İzmir Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Polatlı Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Sakarya Kırım Türkleri Yardımlaşma, Eğitim ve Kültür Derneği, Serik Tatarlar Kültür ve Dayanışma Derneği ve Yalova Kırım Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Kırım Derneği’nin şubeleri yer alıyor.

dünya bülteni