Kırım Meclisi bağımsızlık bildirisi yayınladı

Kırım Meclisi bağımsızlık bildirisi yayınladı

Kırım Özerk Cumhuriyeti Meclisi bugün gizli bir oturum yaparak Ukrayna'dan ayrılma kararı aldı

Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu bugün gizli şekilde toplanarak Ukrayna'dan ayrılma kararını kabul etti.

Kırım Parlamentosu'ndan yapılan resmi açıklamada, Bağımsızlık Bildirisi için 78 milletvekilinin oy kullandığı belirtildi.

İşte Kırım Meclisi tarafından yayınlanan bildiri:

"Biz, Kırım Parlamentosu ve Sivastopol Şehir Şurası milletvekilleri, halkların kendi kaderini tayin etme hakkını öngören Birleşmiş Milletler sözleşmesi, diğer bir dizi uluslararası anlaşma ve 22 Temmuz 2010 tarihli BM Uluslarası Mahkemesinin, Kosova’ya ilişkin olarak bir devletin tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmesinin uluslararası hukuk kurallarını ihlal etmediğine dair kararına dayanarak birlike aşağıdaki kararı alıyoruz:

1. 16 Mart 2014 tarihindeki doğrudan halk oylamasının sonucunda Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehri de dahil olmak üzere Kırım’ın Rusya’ya bağlanma kararı alınırsa, Kırım bağımsız ve egemen bir cumhuriyet olarak ilan edilecektir. 

2. Kırım Cumhuriyeti demokratik, laik ve çok milliyetli bir devlet olarak kendi topraklarında barışı, etnik ve dini dirlik ve düzenliği koruyacağını taahhüt ediyor.

3. Kırım Cumhuriyeti, bağımsız ve egemen devlet olarak, referandum sonuçlarına göre uygun devletlerarası sözleşmelere dayanarak Kırım Cumhuriyeti’nin Rusya Federasyonu’nun yeni federal birimi olarak Rusya Federasyonu’na dahil edilmesi talebiyle müracaat edecek. 

Söz konusu deklarasyon Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosunun 11 Mart 2014 tarihli olağanüstü genel kurul toplantısında (Parlamento Başkanı V. Konstantinov’un imzasıyla) ve Sivastopol Şehir Şurası’nın 11 Mart tarihli olağanüstü genel kurul toplantısında (Sivastopol Şehir Şurası Başkanı Y. Doynikov’un imzasıyla) alınan kararlarla onaylanmıştır."

KIRIM PARLAMENTOSU'NUN BU KARARININ ARKASINDAKİ SEBEP NE?

Kırım'da yaşanan olayları yerinde takip eden TRT Türk muhabiri Gönül Şamilkızı, Kırım Parlamentosu'nun aldığı bu kararın arkasında hangi nedenlerin yattığını yazdı. Şamilkızı'nın yorumu şöyle, "Kırım yönetimi aslında bu adımıyla 16 Mart'ta yapılacak referandumu meşrulaştırmaya çalışıyor. Çünkü Kırım'da yapılan referandum Ukrayna yasalarına aykırı. Ukrayna yasalarına göre, Kırım'ın statüsü ile ilgili referandum yalnız tüm Ukrayna genelinde yapılabilir. Dolayısıyla, özerk cumhuriyet olarak Kırım'ın yaptığı statü referandumunu meşru göstermek hiçbir şekilde mümkün değil. Bu nedenle de Kırım yönetimi, aceleyle önce bölgeyi Ukrayna'dan ayırıp sonra "bağımsız" olarak referanduma gitme kararı aldı. Bu durumda referandumda sorulacak ikinci sorunun - yani "Ukrayna içerisinde 1992 Anayasasına dönmeyi kabul ediyor musunuz" sorusunun da hiç bir anlamı kalmamış oluyor."