Kırgızistan'da Zulüm Sürüyor

Kırgızistan'da Zulüm Sürüyor

Kırgızistan'da resmi nikahı olmayanlara dini nikah kıyan imamlara beş yıl hapis öngören bir kanun tasarısı hazırlandı

Kırgızistan'da evlenecek çiftlerin dini nikahtan önce resmi nikah yaptırmasını zorunlu kılan bir yasa tasarısı hazırlandığı bildirildi.
”Ozodlik” radyosunun haberine göre, tartışılması için kamuoyuna sunulan tasarıda resmi nikah yaptırmayan çiftlere dini nikah kıyan imamlara 5 yıl hapis cezası verilmesi öngörülüyor.
Tasarıyı hazırlayanlardan Kırgız Meclisi milletvekili Elmira Jumalieva’ya göre bu yasanın amacı erken evlenmeyi önlemek ve gelinlerin hukukunu korumak. Kırgız Vekil, yasanın gerekçesini şöyle açıkladı:
”15-16 yaşındaki kızların evlendirilmesine tanık oluyoruz. Bize göre bu doğru değildir. Bunu anne ve babalar istemektedir, ama bu yaştaki çocuklar henüz evlenmeye hazır değiller. Bunu önlemek için ise resmi nikah yaptırmadan önce dini nikah yapılmasını önlemek ve bunu yapanlara karşı idari ve hukuki cezaları artırmak gerek. Ayrıca resmi nikah yapmayanların bazıları boşanıyorlar, sonra kocanın kim olduğunu ispatlamak zor oluyor. Bu durumda çocuğu olan gelinler himayesız kalıyorlar.”
Kırgızistan Müslümanları Dini İdaresi henüz yasa tasarısı hakkında resmi yorumda bulunmadı.
Kırgızistan Başmüftülüğü fetva bölümü vekili Baktiyar Töktagaziev’e göre, yasa tasarısının kabul edilmesinden önce imamların sorumluluğu iyice değerlendirilmeli. Töktagaziev’in konuyla ilgili ifadeleri şöyle:
“Burada imamın sorumluluğu nedir? Örneğin, o bir kamu görevlisi ise bunun anlamak mümkün. Vatandaşlar dini nikah yapmak istediklerinde imam bunu yaparsa o ne derecede sorumlu olur? Vatandaş Müslüman olduğu için dini nikah kıymak istiyor. İmam ise bu durumda dini vazife olarak nikah kıyıyor. Biz yasalara karşı değiliz. Nikah kıyıldığında yaşı ve rızası sorulur. Eğer imamların sorumluluğu artırılmak isteniyorsa, o halde onlara başka imkanlar da tanınmalı. Onların toplum ve devlet içinde statüsü değişmeli ve imamlara nikah için resmi belge ya da başka belge verme hakkı verilmelidir…”
Söz konusu yasa tasarısı kamu tartışmasına açıldı. Daha sonra tasarının mecliste görüşülerek yasalaşması bekleniyor. Kırgızistan’da bu konuda daha önce de resmi nikah yapmadan dini nikah kıydıranlara ceza verilmesini öngören yasa tasarısı hazırlanmış, ancak onaylanmamıştı.