Kırgızistan'da 'Helal Üretim' sorunu

Kırgızistan'da 'Helal Üretim' sorunu

Kırgızistan'da Dini İdare'den ayrılarak yoluna bağımsız devam eden Helal Ürünler Sanayiini Geliştirme Merkezi, konuyla ilgili yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyor

Kırgızistan Helal Ürünler Sanayiini Geliştirme Merkezi Başkanı Mıktıbek Arstanbek ülkesindeki helal ürün üretimi üzerinde daha ciddi kontrollerin olması ve helal pazarın arttırılması gerektiğini söyledi.
Arstanbek, bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada Helal Ürünlerle ilgili merkezin Bağımsız Devletler Topluluğu’nda sadece Kırgızistan’da olduğunu belirterek diğer ülkelerin kendilerini laik olarak tanımladıkları için böyle girişimlere yanaşmadıklarını söyledi.
Ülkesinin büyük çoğunluğunun Müslüman olduğunu belirten Arstanbek helal ürünlerin geliştirilmesinin önemli olduğunu kaydetti. Arstanbek, merkezin yetkilerinin kesin oalrak belirlenmesi gerektiğini ifade etti.
Krgızistan’da helal sektörünün gelişim stratejisinin belirlenmesi gerektiğini savunan Arstanbek, bunun için yasal zemine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Kırgızistan Helal Ürünler Sanayiini Geliştirme Merkezi, 2012 yılında Dini İdare bünyesinde oluşturulmuştu. Ancak Mıktıbek Arstanbek araya ticari konuların girmesi ile Dini İdare ve Merkez arasında anlaşmazlıklar yaşandığını söyledi.
Dini İdarenin direktiflerine göre hareket ettiklerini belirten Arstanbek idarenin gereken ödemeleri yapamadığını bu sebeple bağımsız olarak yola devam ettiklerini söyledi.