'Kinden medet uman aday olamaz'

'Kinden medet uman aday olamaz'

Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığının açıklamasının ardından grup toplantısında konuşan ana muhalefet lideri Kılıçdaroğlu, "Kuvvetler ayrılığına inanmayan, kin ve öfkeden medet umandan aday olamaz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığının yankıları CHP'nin grup toplantısında devam etti. 

Erdoğan'ı sert sözlerle eleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın adaleti 'ayak bağı' olarak gördüğünü, böyle bir ismin cumhurbaşkanı adayı olamayacağını ifade etti. 

Kendi adayları Ekmeleddin İhsanoğlu'nun tüm Türkiye'yi kucaklayan ve toplumun hiçbir kesimiyle sorun yaşamayan bir isim olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a şu sözlerle yüklendi:

"Kin ve öfkeden medet uman birisinden cumhurbaşkanı adayı olamaz. Yalancı insandan cumhurbaşkanı adayı olamaz. Bir lider halkına yalan söylememeli. Bir aday çıkıyor, halkı birbirine düşürmek için 'camide içki içildi' diyor. 'Kabataş’ta başörtülü bacımıza saldırdılar' diyor.Yürüyen yalan makinesinden cumhurbaşkanı adayı olamaz." 

"Doğulu hiçbir lider, batılı hiçbir lider yalan söyleyen birisiyle aynı kareye girmek istemez. Bugün adaylığını açıklayan Erdoğan’ın ne doğuda ne batıda saygınlığı vardır." 

"Geçmişi şaibeli"

"Anayasmızın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen maddeleri vardır. Bir cumhurbaşkanı adayının buna inanması gerekir, inanmıyorsa cumhurbaşkanı adayı olamaz. Sanatı, sanatçıyı, bilgiyi dışlayan bir isimden cumhurbaşkanı adayı olamaz. Kadın erkek eşitliğine inanmayandan cumhurbaşkanı adayı olamaz. 'Kadın evinde oturacaktır' diyen birisinden cumhurbaşkanı adayı olamaz. Geçmişi şaibeli birisinden cumhurbaşkanı adayı olamaz. Eğer bütün bunlara rağmen cumhurbaşkanı adayı oluyorsanız bunu Türkiye’nin kaldırması mümkün değildir."

Kaynak: Al Jazeera