Kimyasalların  imhasıda "teknik"sorun

Kimyasalların imhasıda "teknik"sorun

BM, Suriye'nin kimyasal stoklarının bu yıl sonuna kadar ülke dışına çıkarılmasının planlandığını ancak teknik nedenlerle bunun gerçekleşemeyeceğini bildirdi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

BM ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nden (OPCW) yapılan ortak açıklamada, Suriye'nin kimyasal silahlarının ülke dışına çıkarılması ve imhası için 2014 yılı ortasının, kimyasal stokların ülke dışına çıkarılması içinse 31 Aralık 2013'ün son tarih olarak belirlendiği kaydedildi.

BM ve OPCW'nun bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için Suriye'ye her türlü desteği verdiğinin dile getirildiği açıklamada, ülke dışına taşınacak malzemelerin hazırlıklarının sürdüğü ve belirlenen süre içinde nakliyenin gerçekleşemeyeceğinin anlaşıldığı kaydedildi.

Açıklamada, gecikmenin nedenleri arasında Suriye'deki güvenlik koşulları, kötü hava şartları ve Suriye Hükümeti'nin kimyasal maddelerin taşınmasına ilişkin özel talepleri gösterildi.

Kimyasal stokların ülke dışına çıkarılması ve imhasının sağlanmasında nihai sorumluluğunun Suriye Hükümetinde olduğu vurgulanan açıklamada, çalışmaların zamanında tamamlanabilmesi için Suriye rejiminin daha fazla çaba göstermesi gerektiğinin altı çizildi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, gecikmeye rağmen Suriye'nin kimyasal silahlarının imhası çalışmalarının sürdüğünü kaydederek, BM misyonu ve bu konuda destek veren ülkelerin mümkün olan en kısa sürede kimyasal stokları Suriye dışına çıkaracağına inandığını vurguladı.