Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Kime niyet, kime kısmet Bu gidiş nereye!

Ha bu olanlar bize ders olsun.

Birkaç gün sonra seçim.. Ve ardından sandıklar açılacak ve sonuçlar ortaya çıkacak.  Seçim sürecinde kim kimdir belli oldu. Bu açıdan verimli, anlamlı bir süreç yaşadık. AK Parti AK Partiliğini, CHP CHP’liğini, MHP MHP’liğini, DTP DTP’liğini yaptı. İyi de oldu.. Paralel Paraleldi.. Büyük Birlik, Saadet farklı bir kimlikle çıktılar ortaya..

Türkeş’in oğlu son hafta istifa etti, ederken de Atatürkçü mesajlar verdi.. Paralel yapı siyasi bir parti gibi, AK Parti’ye karşı herkesle işbirliği içinde.. Muhalefet İsrail’in ve Esed’in umudu oldu adeta. Sisi’nin umudu oldular.. Kürtler paramparça, din, mezhep, ideoloji, siyaset hepsi birbirine karıştı..

DTP Kürtlerin tek partisi olma yolunda.. Sahi korucu Zazalarla bunlar nasıl birlik olacaklar.. Kürt ağaları, Kürt mollalar nasıl bir araya gelecek.. Şiisi, Sünnisi nasıl anlaşacaklar.. Radikal İslamcısından komünistine, homoseksüellere özgürlük isteyenine, ümmetçisinden milliyetçisine, globalistinden üç kağıtçısına varana kadar Türklerde ne kadar çeşit varsa Kürtlerde de o kadar çeşit var.. IŞİD’ci Kürt yok mu? HAKPAR, HÜDAPAR ne olacak?.. Onlar Kürt değil mi? İstanbul’da, İzmir’de yaşayan Kürtler HDP’nin istediği olursa Güneydoğuya dönecekler mi? Evlenenler, Türklerle ortaklık kuranlar ne olacak..

Kürtler Türkiye, İran, Irak, Suriye ile anlaşmayacaksa ya da savaşıp bu ülkeleri yenilgiye uğratmayacaksa hayallerine nasıl kavuşacak..

Varsayalım hayallerine kavuştular, o toprakların kadim çocukları, Arapları, Süryanileri, Ermenileri ve o topraklarda yaşayan Türkleri ne yapacaklar.. Nil ile Fırat arası Arzı Mevud. Mescidi Aksa’nın mik’ad alanı. O toprakları kendi mutlak egemenliğinde tutmak isteyenler, 3 dine karşı savaş açmaları gerekir.. Hadimi olunacak bu toprakların hakimi olmaya kalkanlar ham bir hayal kuruyorlar.. Eğer birileri Melhame-i Kübra ya da Argemedon savaşını çıkarmak istiyorsa, Mehdi-Mesih tartışmalarının tabii platosunu cehenneme çevirmek için sırtında odun taşımaya devam edebilir.

Geçen gün Urfa’daydım. Osman Baydemir’le otelde karşılaştık, hemen “Kürdistan’a hoşgeldiniz” diyor.. Kürdistan adının kullanılması beni rahatsız etmez de, karşısındakini dışlayan, aşırı sahiplenme biraz garip ve hatta çocukça değil mi.. Trabzon’a gittiğimde kimse Lazistan’a hoşgeldin filan demiyor.. Urfa da öyle Türklere, Araplara, Kürtlere biraz fazla gelir. Orası Hz. Adem’in, Hz. İbrahim’in yurdudur. İnsanlığın ortak vatanıdır.. Mekke’nin, Medine’nin, Kudüs’ün sahibi, hakimi, egemeni olunmaz. Urfa Mescidi Aksa’nın mik’ad alanı içindedir.

Bugünkü seçim sisteminde aslında kim hangi partiye oy verdiğini pek bilmiyor. Zahiren bir partiye oy veriyor gibi gözükseniz de, mesela barajı geçemediğiniz için o oylar, size gitmeseydi, nereye gidecekse onun karşısındaki partinin hesabına artı olarak yazılıyor..

Barajı aşamayan partinin milletvekili, kendinden sonra gelen partiye gidiyor. Bu anlamda mesela DTP’ye verilen oy AK Parti’ye, BBP ve SP ittifakına verilen oy CHP’ye gidebilir.. Paralel yapı bu olayın farkında, onun için her seçim bölgesinde, AK Parti’nin karşısında en güçlü kimse oylarını o yöne kanalize ediyorlar..

Mesela, HDP %9’da kalırsa, HDP’nin kazanacağı milletvekillerinin neredeyse tamamı, o bölgelerdeki en güçlü olan partiye gider.. Daha önce Uzan’ın Genç Partisi %7 oy ile barajın altında kalınca, AK Parti hatırlarsanız anayasal çoğunluğa ulaşmıştı.. Bu seçimlerde MHP aleyhine %2, AK Parti aleyhine %2, CHP aleyhine ’lik bir oy riski bulunuyor. Oy gücüne göre en büyük risk CHP’de, ondan sonra MHP’de.. En az risk AK Parti’de gözüküyor.

Bu seçimlerde sonucu 4 ayrı kategoride görmek gerek.. Geçen seçimde aldıkları oy sayısı ve oranı. Bu seçimde aldıkları oy sayısı ve bu oyun yüzdesi, son olarak da o oy sayısı ve oranı ile kazandıkları milletvekili sayısı. Seçim sistemine göre, bir parti seçim barajını aştığı halde hiç milletvekili çıkartamayabilir de.. AK Parti %55 oy da alsa mesela anayasal çoğunluğa ulaşamayabilir ama %46 oy alarak anayasal çoğunluğa ulaşabilir, bu diğer oyların dağılımı ve barajı aşamayan partilerin oy toplamı ile ilgili..

Neyse, yolun sonuna geldik.. Bu hafta her şey ortaya çıkacak.. Selâm ve dua ile.

yeniakit

Bu yazı toplam 869 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar