Kılıçdaroğlu'ndan İç Savaş Uyarısı

Kılıçdaroğlu'ndan İç Savaş Uyarısı

Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemi için referanduma gidilirse iç savaş çıkar uyarısında bulundu

Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemi tartışmalarına Habertürk TV'de cevap verdi ve sisteme neden karşı olduklarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la sorunu olmadıklarını vurgulayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemi konusunda eleştirilerini dile getirdi.

Kılıçdaroğlu, "Türkiye'yi ateşe atmak istiyorlarsa, siyaseten de bölünme noktasına taşımak istiyorlarsa 'evet' oyu verebilirler. Türkiye'nin bölünmesi söz konusu olabilir. Siyasal yapı tamamen değişecek. Sorun Türkiye'nin bekaası sorunudur" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamasından ilgili başlıklar;

"GÜÇLERİN BİRLEŞMESİNE KARŞIYIZ"

Bir ülkenin sistemini o ülkenin kültürü, tarihi belirler. Türkiye'de gerçek anlamda sağlıklı işleyen bir demokrasi istiyorsak, o zaman sorun kalmaz. ABD'nin yaşadığı tarihsel koşulları içerisinde başkanlık sistemi var. Başkan en zayıf halkadır. Almanya'da da eyaletler var. Parlamenter sistem içinde gayet güzel gidiyor. Diğer ülkelerde de tek adam rejimine dayalı sistemler. Biz parlamenter sistemi kurduk, ne şikayetimiz var? 'Bununla istediğimiz tarzda yasaları çıkaramıyoruz.' 'Yasama, yargı benim için ayakbağıdır diyor' Cumhurbaşkanı. Yani güçlerin ayrılığı değil, güçlerin birleşmesi. Sağlıklı işleyen demokrasilerde güçler ayrılığı vardır. Bütün yetkiler bende olsun dersen, biz buna karşıyız. Binali Yıldırım neden başkanlık istediğini bir anlatsın.

"ERDOĞAN TARAFSIZLIĞINI BOZMADIĞI DÖNEMDE ELEŞTİRMEDİK"

Bizim Erdoğan'la bir sorunumuz yok. Halkın oylarıyla seçilmiştir, tarafsızlığını bozmadığı sürece eleştiri almamıştır. Tarafsızlığını bozunca eleştirdik. Sen Anayasa'da yemin ettin. Ettiği yemine sadık kalmaması son derece tehlikeli bir durumdur. Hukuka örnek olması gereken Sayın Cumhurbaşkanı'dır. Bizim muhatabımız Sayın Başbakan. Bizim muhatabımız Başbakan'dır. O nedenle Sayın Cumhurbaşkanı'nın sorumsuzluğu esastır. O makam sadece bir partiyi temsil etmiyor.

"BAHÇELİ'NİN NE DÜŞÜNDÜĞÜNÜ ANLAYAMADIK"

Türkiye'nin bu kadar sorunu varken, başkanlık sistemi tartışmaları ötelenmişken, bunun tekrar getirilmesini anlamış değilim. Önümüzdeki süreç için de Sayın Bahçeli daha ayrıntılı bilgi verebilir. Sayın Bahçeli'nin ne düşündüğünü bilmiyoruz. Şu aşamada Bahçeli ile görüşmemiz olmayacak.

"SORUN TÜRKİYE'NİN BEKAA SORUNUDUR"

Türkiye'yi ateşe atmak istiyorlarsa, siyaseten de bölünme noktasına taşımak istiyorlarsa "evet" oyu verebilirler. Türkiye'nin bölünmesi söz konusu olabilir. Siyasal yapı tamamen değişecek. Sorun Türkiye'nin bekaası sorunudur. Sayın Bahçeli de Türkiye'nin bekaasını benim kadar savunuyordur. Yarın bir kişi başkan olup, 'Bu bölgeyi size veriyorum' dese ne olacak? Biz Türkiye'nin birliğini ve bütünlüğünü düşünüyoruz. Bizim rejim sorunumuz yok.

REFERANDUMA GİDİLİRSE...

Halk bu ülkenin birliğini, bütünlüğünü, geleceğini düşünmez mi? Türkiye'nin geleceğini önemseyen herkes oturup düşünmeli. Halk iç savaştan mı yoksa barıştan mı yana? Şimdi başkanlık sistemi, niçin, muhalefet olmasın. Dünyada böyle bir sistem yoktur.