Kılıçdaroğlu'ndan Başkanlık Yorumu

Kılıçdaroğlu'ndan Başkanlık Yorumu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki anayasa değişikliği...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki anayasa değişikliği görüşmelerine ilişkin "Anayasa değişikliği yapılacak TBMM'nin önünde TOMA'lar var. Halktan habersiz anayasa değiştirilemez. Böyle bir ortamda anayasa değişikliği olur mu?" dedi.
 
Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz darbe girişiminden 5 gün sonra ilan edilen OHAL'e ilişkin olarak da "20 Temmuz sivil darbe tarihidir" dedi.
 
CHP lideri, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk'e verilmeyen yetkinin bir kişiye verileceğini belirterek "Mustafa Kemal'e verilmeyen yetki El Nusra'nın, IŞİD'in, herkesin kandırdığı bir adama verilecek" yorumunu yaptı.

Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:
 
Yüzde 51 ile seçilen cumhurbaşkanına milletin yüzde yüzünü temsil eden TBMM'ye feshetme yetkisi verilmek isteniyor. Aklını kullanan bir insanın kabul edeceği bir şey değil. Milli iradeye ihanettir bu. Millet seçti bu vekilleri, her partiden insan var. Bir kişi çıkıyor, yüzde 51 oy almış yüzde 100 oy almış bir meclisi feshediyor. Dünyada böyle bir örnek var mı? Mustafa Kemal Atatürk'e verilmeyen yetki, ülkeyi felakete sürükleyen birine verecek. Üstelik hem FETÖ, hem PKK, hem IŞİD'in kandırdığı birine bu yetki verilecek.
 
Cumhurbaşkanı artık tarafsız olmayacak, bir partinin de genel başkanı olacak. Cumhurbaşkanı olarak vali atayacak ama aynı zamanda o vilayete il başkanı da atayacak. Cumhurbaşkanını kim temsil edecek, il başkanı mı, vali mi? Cumhurbaşkanı anayasaya göre hâlâ tarafsız olacak çünkü tarafsızlığını öngören yemin metni değişmiyor. Milletvekilleri tarafsızlık üzerine yemin etmezler, genel başkanlar etmezler. Ama cumhurbaşkanı, cumhurun başkanı olduğu için tarafsızlık üzerine yemin eder. Şimdi hem cumhurbaşkanı olacaksın hem de partinin genel başkanı olacaksın. Neyine yetmiyor cumhurbaşkanlığı, neyine yetmiyor. Bu ülke seni aldı milletvekili yaptı, genel başkan yaptı, cumhurbaşkanı yaptı, başbakan yaptı, bir köşk değil 1100 odalı Saray verdi daha ne istiyorsun ya bir otur yerinde. Tarafsız davrandığı sürece hep saygı gösterdim. Türkiye'nin bu kadar derdi var ya illa bu mu olacak. Tarafsız olan bu cumhurbaşkanı, aynı zamanda kendisinin tüm milletvekillerini belirleyecek.
 
‘BU SADECE ERDOĞAN SORUNU DEĞİL, YARIN BAŞKA BİRİ ÇIKARSA ONA DA KARŞI ÇIKARIZ'
 
TBMM'nin üzerine vesayet kuracağım demektir bu. Biri benim sözümden çıkarsa ertesi gün onu listemden sileceğim demektir. Böyle bir anlayış olabilir mi, cumhurbaşkanısın. Cumhurbaşkanı pozisyonunda olan biri bunu yapmamalıdır. Bu sadece Erdoğan sorunu değil, yarın başka biri çıkarsa ona da karşı çıkarız. Kişilerden bağımsız olarak sorunu ele alıp anlatmak zorundayız. Başbakanlık tamamen kaldırılıyor, böylece Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez kendi ipini çeken bir başbakan ile karşı karşıyayız o da Binali Yıldırım. Başka, bu anayasa geçerse hükümet güvenoyu almayacak, kaldıracaklar onu. Bakmayın millet seçmiş, otursunlar oturdukları yerden alsınlar aylıklarını diyecekler. Güvenoyu aldıktan sonra oturursun ben güvenoyu aldım ki icraatımı yapıyorum dersin. Bizim 100 yıllık birikimlerimizi çöpe atıyorlar, amaç ne? TBMM'yi cumhurbaşkanlığın arka bahçesi haline getirmek. Kurtuluş Savaşı'nı yürüten Meclis, 15 Temmuz'da üzerine bombalar yağarken darbecileri püskürten Meclis bir kişinin arka bahçesi haline dönüşecek. Milli Kurtuluş Savaşımızın tarihine ihanettir. Bu anayasa değişikliği teklifi yürürlüğe girerse gensoru verilemeyecek, bakan istediği kadar götürsün malı. Nasıl bir anlayıştır?