Kılıçdaroğlu: Totaliter devlet inşa ediliyor

Kılıçdaroğlu: Totaliter devlet inşa ediliyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis'teki grup toplantısında totaliter rejim vurgusu yaparak hukuk ve seçim sisteminin önemli olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis'teki grup toplantısında totaliter rejim vurgusu yaparak hukuk ve seçim sisteminin önemli olduğunu söyledi.

"TBMM'nin başkanı bile bu ülkede 'Yargı çökmüştür' dedi. Anayasa çökmüşse hukuk devleti konusunda çok ciddi sorunlarımız var demektir. Totaliter demokrasinin tanımını yapayım: Demokratik hak ve özgürlüklerin baskı altında tutulduğu devlete totaliter devlet deniyor. Totaliter devlet ağır ağır inşa ediliyor. Demokrasinin ayaklar altından kaydığını görüyoruz, baskının arttığını, gücün her şeye egemen olmak istediğini görüyoruz. Farklı farklı bir rejimin içine Türkiye ağır adımlarla sürükleniyor. Totatiler devletlerde hukuk olmaz. Kadın erkek eşitliği olmaz. Totaliter devlette iki ayrı hukuk işler: Medyaya da aynı baskıyı yapıyor. 'Sizin boynunuzdaki tasmayı ben çıkardım' diyor. 100'ün üstünde üniversite var. Oturuyorlar el pençe divan bekliyorlar."

"Anayasa Mahkemesi düşman oldu"

Kılıçdaroğlu, önce Twitter'a erişim engelini kaldıran, ardından da Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören kanunda Adalet Bakanı'na tanınan özel yetkilere kısmi iptal kararlarıyla hükümetin eleştirilerine hedef olan Anayasa Mahkemesi ile ilgili tartışmalara da değindi.

"Düne kadar Anayasa Mahkemesi'ni göklere çıkartıyorlardı, şimdi bir numaralı düşman oldu. Niye? İki karar verdi diye. Anayasanın varlık nedeni bu. Anayasa Mahkemesi kanunların, anayasaya şekil ve üslûp olarak uygunluğunu denetler. Bireysel başvuru hakkı geldi. Niye getirdiler biliyor musunuz? AİHM'ye gitmesinler diye. Öyle düşünüyorlardı. Orada da insanlar vicdan sahibi. Anayasa Mahkemesi kararına saygı duyarız ama kararın eksik olduğunu da söyleriz."

"Gestapo modeli istiyorlar"

Kemal Kılıçdaroğlı, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen ve muhalefetin tepkisini çeken Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile ilgili teklifle de 'Gestapo modeli'nin kurulmak istendiğini söyledi.

"Türkiye süratle istihbarat devletine dönüşüyor. Fişlemeler meşru hale gelecek. Devlet istihbaratla yönetilmez; ahlâkla, liyakatle, hukukla yönetilir. Devleti istihbarat devletine dönüştürürseniz baskıcı hale getirirsiniz istihbarat partiye gider. Gestapo'yu unutmayın, istihbaratı partiye veriyordu, aynı olay Türkiye’de yaşanıyor. İstihbarat devlete değil partiye veriliyor, yeni bir Gestapo modelini kurmak istiyorlar."

"Twitter vergi kaçakçısıysa müfettiş yollarsın"

Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın sosyal medya ile ilgili çıkışlarına da tepki gösterdi.

"Çıktı, 'Twitter'ın falan hepsini kökünü kazıyacağız' dedi. Mahkemelere talimat verdi Twitter'ı yasaklayın diye... Emrindeki mahkemelerden biri kapattı. AYM'ye bireysel başvuru yapıldı. AYM açtı. Youtube için konuştu, mahkeme kararı olmadan TİB kapattı. Hani hukuk devletiydik. Avrupa ayağa kalkmış, Türkiye'de ne oluyor diye? Bunların umrunda mı? Değil. Twitter vergi kaçakçısıymış. Gönderirsin vergi müfettişini arar. Sen vergi kaçakçısı arıyorsan, koluna 700 bin dolarlık saat takan adamı yakalayacaksın."

"Erdoğan'a gıkınız çıkmadı"

CHP liderinin, iktidar ve muhalefet partilerini ziyaret ederek siyasette gerilimin düşürülmesi çağrısı yapan sivil toplum kuruluşlarına da eleştirileri vardı.

"Siyasette daha yumuşak bir dil kullanılacakmış… Siz vergi veriyorsunuz, sendikalar da işveren kuruluşları da var. Bütçe yasası geliyor, vergilerin nereye harcandığının hesabı verilmiyor. İçinden biri çıkıp konuştu mu, konuşmadı. İşverenlere ait bir STK kalktı bir açıklama yaptı, ‘Hukukun üstünlüğünün olmadığı yere yabancı sermaye gelmez’ dedi. Doğru mu, doğru. Yine o zevata sordum, ‘Başbakan ne dedi, vatan haini dedi. Sizden bir ses çıktı mı? Niye çıkmadı?’… Demokrasilerde hiçbir yurttaşın korkmasını istemem. Sizin en büyük güvenceniz CHP'dir. Demokrasi konusunda elbette mücadele edeceğiz. O nedenle diyorum; korkmayın, yılmayın, zalimin zulmüne boyun eğmeyin."

İl başkanlarından destek

CHP il başkanları da grup toplantısı öncesinde Kemal Kılılçdaroğlu'na destek açıklaması yaptı. Grubun ardından Kılıçdaroğlu il başkanlarıyla basına kapalı bir toplantı yaptı. Al Jazeera'nin edindiği bilgiye göre il başkanları 30 Mart seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

CHP lideri " Sorunları ve görüşlerinizi rapor haline getirin, önerilerinizi de yazın" dedi. Bazı il başkanlarının örgütlerin görevden alınacağı yönündeki iddiaları sorması üzerine Kılıçdaroğlu "Kulak asmayın" karşılığını verdi.

Bazı il başkanları da parti politikalarında rotanın sola çevrilmesi gerektiğni ifade etti. Kılıçdaroğlu "Seçim sonrası değerlendirmelerde tüm bunları konuşacağız" yanıtını verdi. 18 Nisan'da yapılacak PM toplantısının ardından CHP'de il başkanları, belediye başkanları ve kadın kolları ile de değerlendirme toplantıları yapılacak.