Kiev'e son ihtar

Kiev'e son ihtar

Ukrayna'nın Harkov, Donestk ve Lhansk kentlerinde Rusya yanlısı göstericileri tutuklamasına sert çıkan Moskova, 'Askeri operasyonlara son verin yoksa iç savaş çıkar' tehdidinde bulundu.

Ukrayna'nın güneydoğusundaki Harkov Luhansk ve Donetsk kentlerinde hafta sonu başlayan Rusya yanlısı gösterilerin yol açtığı gerilim tırmanırken, Moskova ile Kiev arasındaki siyasi tansiyon da had safhaya ulaştı. Ukrayna'nın Rsuya yanlısı göstericileri utuklamasına tepki gösteren ve Kiev'in askeri operasyonlara son vermesini isteyen Rusya, iç savaş uyarısı yaptı.

Rusya yanlıları, Ukrayna'nın doğusundaki Harkov kentinde, önceki gün 'bağımsızlık' ilan ederek 11 Mayıs'ya yapılacak referandum ile Rusya'ya bağlanmak istediklerini ilan etmişti.

İSTİHBARAT BİNASI İŞGAL EDİLDİ

Diğer kentlerde de bağımıszlık ilan eden Moskova taraftarları, valilikleri işgal edip tüm malzemeleri ateşe vermişti. Ukrayna güvenlik güçleri dün sabaha karşı operasyon başlattı. Kiev yönetimi 'terör operasyonu'nda 70 ayrılıkçının gözaltına alındığını duyurdu. Operasyon nedeniyle Harkov'da kent merkezinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Rusya yanlısı göstericiler ise dün akşam saatlerinde Lugansk kentinde Milli İstihbarat Servisi binasını işgal ederek 60 çalışanı rehin aldı, binaya da mayın döşedi.

HER ŞEYİ YIKIP YAKTILAR

Diğer kentlerde de Rusya'ya katılmak isteyen ve bağımıszlık ilan eden Moskova taraftarları, işgal ettikleri valiliklerdeki tüm malzemeleri ateşe vermişti. Ukrayna güvenlik güçleri dün sabaha karşı operasyon başlattı. Kiev yönetimi 'terör operasyonu'nda 70 ayrılıkçının gözaltına alındığını duyurdu.

Operasyon nedeniyle Harkov'da kent merkezinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

'KAOS VE KRİZE BATI YOL AÇTI'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'yı istikrarsızlaştıranın Rusya olmadığını, 'Batı'nın gereksiz yere gerginliği tırmandırdığını ve işbirliği yapılmazsa Ukrayna'da daha fazla kaos ortamının oluşacağını' belirtti. Lavrov, 'Dünya bugün öğretmenlerin canı istedikleri zaman cezalar verdiği bir ilkokul değildir' diyerek AB ve ABD'yi dünyamızdaki yeni küresel gerçekliği tanımaya çağırdı.

Sokol askerleri sınırda

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın resmi Facebook sayfasında yer alan açıklamaya göre, Ukrayna'nın yeni yönetimi güneydoğu bölgelerindeki kentlere protesto gösterilerinin bastırılması için ordu asker birliği, ayrıca aşırı milliyteçi Sağ Sektör muhafızları ve Amerikan paralı askerleri gönderdi.

Açıklmada, 'Bu operasyona 'Sokol' üniformasını giymiş olan Greystone özel askeri birliğinden yaklaşık 150 Amerikan askerinin de dahil edilmesi ayrı bir endişe yaratmaktadır' denildi.

ONLAR HALK DEĞİL PARALI MİLİSLER

Beyaz Saray, Rusya'nın, ister açık ister gizli olarak Ukrayna'nın doğusuna girmesi halinde bunun gerginliği çok ciddi biçimde artıracağı uyarısında bulundu. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, yaptığı açıklamada, 'Ukrayna'da hafta sonunda meydana gelen gerilimi artırıcı adımlardan endişe duyuyoruz ve bunları Rusya'nın Ukrayna üzerinde artan baskısının bir sonucu olarak görüyoruz. Rus yanlısı gösterici gruplarının, doğudaki Kharkiv, Donetsk ve Luhansk kentlerinde hükümet binalarını ele geçirdiğini gördük ve bu göstericilerin bazılarının yerel halktan değil, parayla tutulduğuna dair güçlü deliller var' diye konuştu.

Nun-Lugar projesi iptal edildi

Rus Kommersant gazetesinin ABD Ulusal Kurumu Nükleer Güvenlik Dairesi Sözcüsü Anne Harrington'a dayandırarak bildirdiğine göre, ABD Ukrayna'daki kriz nedeniyle nükleer güvenlik ile ilgili Nun-Lugar işbirliğini azaltmayı planlıyor. Nun-Lugar programı 1991 yılında Amerika'nın eski Sovyetler Birliği ülkelerine kullanımdan kaldırılan nükleer ve kimyasal silahların geri dönüşümü ve onların nakliyesine yardımını öngörüyor.

BEYAZ SAÇI ELE VERDİ

Ukrayna'da Rusya yanlısı devlet başkanı Viktor Yanukoviç'i görevden alan eski başsavcı Viktor Pşonka, Donestk'te Rus yanlılarının elinden zor kurtuldu. Pşonka ve korumaları güvenlik kapısını yıkarak uçağa yetişebildi.