Kiev'den Dumanlar Yükseliyor

Kiev'den Dumanlar Yükseliyor

Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'ndaki protestocuları işgal ettikleri yerlerden çıkarmak için bölgeye baskın düzenleyen polis, hükümet karşıtı göstericilere tazyikli su sıkarken göstericilerde polise molotof kokteyli ve taşlarla karşılık verdi ve meydana kur

Cumhurbaşkanı Viktor Yanukovich'e karşı üç aydır süren protestoların merkezi olan Bağımsızlık Meydanı'nda saatlerce süren çatışmada göstericiler ateşe verdikleri otomobil lastikleri ve tahtalardan yaptıkları barikatların arkasına sığındılar.

Polisin basınçlı su sıktığı alevlerden yükselen siyah dumanla kaplı meydanda, göstericiler polis araçlarına petrol bombaları atarak karşılık veriyor.

Dün yaşanan çatışmalarda en az 14 gösterici ve yedi polis hayatını kaybetti. Ölenlerin çoğunun ateşli silahlarla vurularak öldüğü bildirildi. Olaylarda yüzlerce kişide yaralandı.

Yanukovich muhalefet liderlerine çağrıda bulunarak "radikallerden" uzak durmalarını istedi ve aksi halde kendileriyle "farklı dilden" konuşacağını söyledi.

Yanukovich, bazı muhaliflerin, göstericileri Bağımsızlık Meydanı'na silahla gelmeye çağırarak çizgiyi aştıklarını söyledi.

Muhalif liderler Vitaly Klitschko ve Arseny Yatsenyuk Yanukovich ile görüşmelerinin, şiddete nasıl son verileceği konusunda bir anlaşmaya varılamadan kesildiğini söylediler.

Batılı ülkeler taraflara itidal ve diyalog çağrısı yapıyor.

Beyaz Saray, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Yanukovich'i arayarak hükümet güçlerini geri çekmesini ve elinden gelen itidali göstermesini istediğini açıkladı.

Olayların ülkenin batısındaki en az üç kente daha sıçradığı bildiriliyor.

Olaylar, Kasım ayında Yanukovich'in Rusya'nın baskısına boyun eğerek Avrupa Birliği ile geniş kapsamlı bir ticaret anlaşmasını imzalamaktan vazgeçerek Rusya'nın mali yardımını kabul etmesi üzerine başladı.

Bağımsızlığını 22 yıl önce Sovyetler Birliği'nden alan Ukrayna, zaman zaman görülen olaylara rağmen bu çapta bir şiddet yaşamamıştı.