'Kıbrıs'taki Müzakerelerde Ortak Bir Yaklaşımımız Var'

'Kıbrıs'taki Müzakerelerde Ortak Bir Yaklaşımımız Var'

Başbakan Davutoğlu, "Kıbrıs'ta bir fırsat penceresi var. Türkiye ve Yunanistan olarak Kıbrıs'taki müzakerelere pozitif katkıda bulunma noktasında ortak bir yaklaşımımız var" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası gerçekleştirilen basın toplantısında, "Kıbrıs'ta bir fırsat penceresi var, görüşmeler yoğun şekilde devam ediyor. Türkiye ve Yunanistan olarak Kıbrıs'taki müzakerelere pozitif katkıda bulunma noktasında ortak bir yaklaşımımız var" dedi.

Türkiye ile Yunanistan'ın Suriyeli mülteciler gibi Suriye sorununun mağdurları olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Biz de bir mağdur olarak yani bütün bu sorunlardan etkilenmiş taraf olarak bugün aldığımız kararlar çerçevesinde ikili bir teknik çalışma yürüteceğiz. Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanı Türkiye'de. Ege'de alınabilecek tedbirleri ele alıyor muhataplarıyla. Bu konuda daha düzenli bir istişare olacak. Ayrıca ilgili bakanlıklarımızın katılımı ile bir ikili mekanizma, bir çalışma grubu da oluşturacağız. Böylece yapılabilecek ve atılabilecek adımları önceden görüp, insani trajediyi engellemek konusunda da büyük bir gayret içinde olacağız" şeklinde konuştu.

"Bizden gelecek açıklamalar esas teşkil eder"

Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin açıklamalarına ilişkin, "Suriye krizi çözülmeden, dünyanın bu mülteciler sorunu başta olmak üzere meseleleri halletmesi de mümkün değil baş etmesi de mümkün değil. Her türlü alınabilecek tedbiri uluslararası koalisyon çerçevesinde ve tek taraflı olarak gerektiği zaman atarız. Bu bağlamda bizden gelecek açıklamalar esas teşkil eder" diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi gereğini yapmadığı için 4 yıldır milyonlarca insanın, aç ve susuz şekilde yollara dökülüp bir an önce güvenli yerlere ulaşmak istediğini belirten Davutoğlu, "Dolayısıyla Türkiye'ye dönüp 'bu mültecileri Türkiye'de nasıl muhafaza edeceksiniz' sorusundan daha çok, Türkiye ile Yunanistan olarak biz birlikte dünyaya dönüp, 'başımıza bu sorunu niye açtınız veya açılmasına niye göz yumdunuz' diye BM Güvenlik Konseyi'ne sormamız lazım. Alamadıkları kararların bedellerini bugün hem Suriyeli mağdur mülteciler hem de Türkiye ve Yunanistan gibi mülteci sorunundan etkilenen ülkeler ödüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Hükümeti kurma çalışmaları

64. Hükümet'i kurma çalışmalarına ilişkin de "Sayın Cumhurbaşkanımızdan dün görevi aldım. İnşallah en kısa sürede hükümeti kurma çalışmalarını tamamlamayı düşünüyorum" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bugün MYK'yı toplantıya çağırdım, MYK ile istişare edeceğim. İstişarelerimi sürdüreceğim ve Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte tespit edeceğimiz bir zaman dilimi içinde inşallah buluşup, hükümetimizi kamuoyuyla paylaşacağız. Normal doğal süreci içerisinde inşallah milletimize hayırlı hizmetler sunacak bir hükümeti kamuoyuna ilan edeceğiz"