Kıbrıs'ta çözüm her zamankinden daha önemli

Kıbrıs'ta çözüm her zamankinden daha önemli

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kıbrıs'ta kalıcı çözüme ulaşılmasının her zamankinden daha önemli olduğunu söyledi.

Genel Sekreter Ban, yeni görevlendirdiği Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmeye ilişkin BM Genel Sekreterlik Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, Ban, BM'nin Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm sağlanması için her türlü desteği vermeye devam edeceğini vurguladı.
Kıbrıs'ta, şubat ayında kabul edilen ortak deklarasyonla çözüm için yeni bir ivme yakalandığını hatırlatan Ban, Eide'den bir an önce Kıbrıs'a giderek Türk ve Rum liderlerle görüşmesini istedi. 
Liderlerden kabul ettikleri deklarasyon çerçevesinde cesaret ve kararlılık göstermelerini beklediğini belirten Ban, "Bölgede yaşanan büyük kaos, Kıbrıs'ta kalıcı çözüme ulaşılmasını her zamankinden daha önemli hale getirdi" ifadelerini kullandı.
Ban, Kıbrıs'ta kalıcı çözüme ulaşılmasının BM ve uluslararası toplumun stratejik önceliklerinden olduğunu sözlerine ekledi.
Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Avustralya'nın eski Dışişleri Bakanı Alexander Downer'dan boşalan Kıbrıs Özel Danışmanlığı görevine 22 Ağustos'ta Norveçli üst düzey diplomat ve ülkesinin bir dönem Dışişleri Bakanlığı ile Savunma Bakanlığını yapan Espen Barth Eide'i atamıştı.
Kaynak: AA