'Kesinlikle anlaşmaya varılacak'

'Kesinlikle anlaşmaya varılacak'

'Kesinlikle anlaşmaya varılacak'

ran resmi televizyonunda konuşan Ruhani 5 artı 1 ülkeleriyle yürütülen nükleer müzakerelerde genel konularda ortak bir görüşe varıldığını, ayrıntılar üzerinde görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Müzakerelerde anlaşmaya varılmasının herkesin yararına olacağını belirten İran Cumhurbaşkanı Ruhani, "12 yıldan bu yana süren tartışmalar 6 ay önce nükleer enerji alanında yaptığımız çalışmaların resmen tanınmasıyla önemli bir aşamaya ulaştı. Artık hiç kimsenin uranyum zenginleştirme hakkımızı sorgulaması söz konusu değil" diye konuştu.

Müzakerelerde nihai anlaşmaya varılması için yaklaşık son 40 günün içerisine girildiğine işaret eden Ruhani, "Taraflar görüşmelerin daha fazla uzamasını istemiyor. Herkes nihai anlaşmaya varılması taraftarı" ifadelerini kullandı.

Nükleer enerji müzakereleri çerçevesinde Avusturya'nın başkenti Viyana'da yarın Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif bir araya gelecek.

Ashton ve Zarif, yarın ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile üçlü görüşme yapacak.

İran ile 5 artı 1 ülkeleri arasında varılan geçici anlaşmaya göre, 24 Kasım 2014'e kadar nihai anlaşma sağlanması öngörülüyor.