Kesin Karar YSK’dan Bekleniyor

Kesin Karar YSK’dan Bekleniyor

Ankara'da nefes nefese geçen Büyükşehir Belediye seçiminin sonuçlarına CHP itiraz etmeye hazırlanıyor. Başvuru, il Seçim Kurulu'na yapılacak. Sonuç alınmazsa itiraz YSK’ya gidecek. YSK başvuruyu değerlendirdikten sonra kesin seçim sonuçlarını açıklayacak.

Ankara'daki seçimin akıbeti, bir dizi yasal süreç sonunda belli olacak. Siyasi partiler, adaylar ve seçmenler şaibeli olduğunu iddia ettikleri seçim sonuçları için, sırasıyla, ilçe seçim kurullarına, il seçim kurullarına ve Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) kademeli olarak başvurabiliyor.

İlçe seçim kurulları itiraz ve şikâyetleri iki gün içinde karara bağlayacak. İlçe seçim kurullarının kararlarına da itiraz etmek mümkün. Bu tip itirazlar da il seçim kurullarına yapılıyor. İl seçim kurulları da iki gün içinde karar vermek zorunda.

Kesin karar kuruldan çıkacak

İl seçim kurullarının kararlarına ilişkin taraflar en geç üç gün içinde YSK'ya itiraz edebilecek. İlçe ve İl seçim kurullarınının karar vermesi için süre sınırlaması olmasına rağmen, aynı durum YSK için geçerli değil. YSK'nın karar vermesi için bir süre sınırlaması yok. YSK'nın aldığı karar kesin nitelik taşıyor ve bu karara itiraz edilemiyor. Kurulun kararı Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla yürürlüğe giriyor.  İl ve ilçelerde kesinleşen sonuçların ardından seçilenlerin mazbataları verilecek.

Tutanaklarda hata varsa düzeltilir

YSK Başkanı Sadi Güven, ıslak imzalı tutanaklarda hatalar olduğu iddiasına cevap verdi:

A.A
YSK Başkanı Sadi Güven, "hata varsa düzeltilir"

 

İlçe seçim kurullarına güvensinler, seçimlerde siyasi partiler yarışıyor, sandık kurullarında siyasi partilerin üyeleri var, 7 sandık görevlisi oluyor. İlçe seçim kurullarında da 7 kişi oluyor, 4 partinin de temsilcisi var. Yüzde 90'ın üzerinde seçim sonuçlarını siyasi partilerle paylaştık. Islak imzalı tutanaklarda hata varsa, bunlar da düzeltilir, kimsenin endişesi olmasın." 

Güven, sürecin sükunetle yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi:

"Bu süreç yaşanacak. İlçe seçim kuruluna herhangi bir sorun intikal eder mi etmez mi onu bilemiyorum. İlçe seçim kurulları karar verecek, itirazlar üzerine il seçim kurulları karar verecekler. Bekleyeceğiz. Bu bir yasal süreç. Vatandaşlarımızın, siyasi partilerimizin sakin olmalarını istiyorum. 30 sene hakimlik yaptım. Yasal hakkı olmadığı sürece hiç kimsenin bağırıp çağırarak hak elde ettiğini görmedim. Herkes sükunet içinde varsa hakkını ileri sürsün, sürebilmelidir. Ancak bunu yasal çerçeve içinde yapmalılar. İlçe seçim kurullarına güvensinler."

YSK protestosu

Ankara'da seçim sonuçlarına itiraz eden çok sayıda kişi Pazartesi akşamı YSK önünde toplandı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve AK Parti adayı Melih Gökçek aleyhine slogan atan grubun iddiasına göre sandık  başlarında düzenlenen seçim tutanaklarıyla, YSK'nın açıkladığı sonuçlar birbirini tutmuyor.


Yavaş'tan itidal çağrısı

CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, seçim sonuçlarına ilişkin Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yaptı.

Yaşanabilecek olaylara karşı itidal çağrısı yapan Yavaş, Salı günü seçim sonuçlarına itiraz edeceklerini belirterek, "YSK önünde biriken gençlerimizi sakin ve itidalli olmaya çağırıyorum. Her türlü provokasyona karşı, lütfen dikkatli olalım. Bir kişinin burnunun bile kanamasını hiçbir makama değişmem," dedi.

Tutanaklar tutmuyor iddiası

Mansur Yavaş, pazartesi günü de Twitter hesabından yaptığı açıklamada Ankara’da seçmenin iradesinin sonuca yansımadığını savunmuştu. Yavaş ve ekibi gün boyunca sandık tutanaklarıyla Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerini karşılaştırarak, itiraz dilekçesi hazırlamaya karar verdi.


Yavaş, vatandaşlardan da ellerindeki sandık sonuç tutanaklarının fotoğraflarının kendileriyle paylaşmalarını istedi. Yavaş'ın mesajının ardından sosyal medyada çok sayıda sonuç tutanağı paylaşıldı. CHP Genel Merkezi'nde de bir birim oluşturuldu. CHP'lilerin iddiasına göre YSK'nın açıkladığı sandık sonuçları ile tutanaklar arasında tutarsızlık var.

Seçim sonuçlarına itiraz süresi bugün saat 15:00'te doluyor.

Gökçek de itiraz edecek

Ankara'da CHP'li Mansur Yavaş gibi AK Partili Melih Gökçek de sonuçlara itiraz edecek. Gökçek'e göre fark daha fazla olmalı.

20 yıldır Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı AKP'li Melih Gökçek, kentte 90 binden fazla oyun iptal edildiğini ve bunun üç puan anlamına geldiğini ifade etti.

Oy sayımı sırasında yüzde 50 oy alacağını söyleyen Gökçek, "Bizim tespitimize göre 70 bin oy bize ait olan oy. Biz de itiraz ediyoruz, biz de hakkımızı, o iptal edilen sandıklardan geri alacağız, inşallah arayı da açacağız" dedi.