‘Kesin bilgi’: Başbakan Davutoğlu olacak

‘Kesin bilgi’: Başbakan Davutoğlu olacak

Kamuoyu cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yerine kimin geçeceği konusunda bilgilendirilmeyi beklerken, yeni başbakanın dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu olacağı yönündeki iddialar giderek somutlaşıyor.

atan gazetesinin AKP’ye ve Erdoğan’a yakınlığıyla tanınan yazarı Hüseyin Yayman, Davutoğlu’nun başbakanlığını ‘kesin bir bilgi‘ olarak yazdı.

Yayman, ‘Başbakan Ahmet Davutoğlu!‘ başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı: ”AK Partide Genel Başkan ve Başbakanın kim olacağı netleşti. Tayyip Erdoğan ve parti sözcülerinin dile getirdiği prensipler irdelendiğinde o ismin Ahmet Davutoğlu olduğu anlaşılıyor. Bunun da ötesinde Erdoğan’ın gönlündeki isim Ahmet Davutoğlu.”

MKYK toplantısından onun adı çıktı

Yayman’ın iddiasını dayandırdığı ‘veri’ler şöyle:

1- Erdoğan’ın pazartesi günü seçim sonrası partinin Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) toplantısında yaptığı ‘Başbakan ve genel başkan kim olmalı anketi’nde Davutoğlu birinci çıktı. Dışişleri Bakanı, Abdullah Gül, Binali Yıldırım, Numan Kurtulmuş ve Süleyman Soylu gibi isimleri ‘solladı‘.

2- İl başkanlarının yanı sıra belediye ve büyükşehir başkanlarının katıldığı genişletilmiş il başkanları toplantısında da Davutoğlu’nun adı öne çıkıyor.

Erdoğan’ın üç kuralını yerine getiriyor

3- Yayman’a göre, ‘Erdoğan’ın son üç ayda dile getirdiği prensipler alt alta yazıldığında‘ Başbakan’ın kim olacağı ortaya çıkıyor. ‘Genel başkan ve başbakan ayrı olmayacak’, ‘üç dönem kuralı kaldırılmayacak’ ve ‘emanetçi başbakan olmayacak‘ tariflerine uyan tek isim Ahmet Davutoğlu.

Mevcut adaylara bakıldığında, Abdullah Gül, Numan Kurtulmuş ve Süleyman Soylu milletvekili olmadıkları için başbakan olamıyor. ‘Emanetçi başbakan olmayacak’ ve ‘üç dönem kuralının devam edeceği’ açıklamaları da, Bülent Arınç, Binali Yıldırım ve Mehmet Ali Şahin’i devre dışı bırakıyor.

MKYK üyesi şartına da uyuyor

4- Yayman’ın bir diğer ‘somut’ tespitiyse, AKP’nin 27 Ağustos’ta yapılacak olağanüstü kongresiyle ilgili. Vatan yazarı, tek adayla gidilecek kongrede MKYK değişmediği için, yani genel başkan seçilecek ismin MKYK üyesi olması gerektiği için, şu tespiti yapıyor: ”MKYK üyesi olmayan bir ismin ise tüzük gereği genel başkanlığa aday olması zor görünüyor. Bülent Arınç, M.Ali Şahin MKYK üyesi ama Binali Yıldırım üye değil. Tahmin ettiğiniz gibi Davutoğlu MKYK üyesi!”

‘Bundan sonra değişmez’

Yayman yazısına, iktisat kuramcısı John Maynard Keynes’in ‘…veriler değişirse, görüşlerimi değiştiririm’ sözlerini hatırlatıp, ‘‘Bugün itibarıyla veriler ve kulisler Ahmet Davutoğlu’nu gösteriyor. Olağanüstü bir gelişme olmazsa artık karar verildi ve bundan sonra değişmez” diyerek son verdi.


Kaynak: Diken