Kerry'nin Mısır görüşmelerinden sonuç çıkmadı

Kerry'nin Mısır görüşmelerinden sonuç çıkmadı

Mısır'da Arap Birliği Genel Sekreteri Arabi ve ısırlı mevkidaşı ile görüşen ABD'li bakan Kerry, somut bir sonuç ortaya çıkaramadı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ile görüştü.
İsrail'in Gazze saldırılarının ardından "ateşkese varılması için" Mısırlı yetkililerle görüşmeler yapmak üzere bu ülkede bulunan Kerry, mevkidaşı Şükri'yle dışişleri bakanlığında bir araya geldi. 
Şükri, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Mısır'ın, ateşkes girişimi konusundaki tutumu nettir, değişikliğe gidilmesi yönündeki söylentiler gerçek dışıdır" dedi.
Dışişleri Bakanlığı kaynakları da Kerry ile Şükri'nin, Gazze'deki gelişmeler başta olmak üzere "Filistin meselesi, İsrail saldırılarının durdurulması için Mısır'ın önerdiği ateşkes önerisi ve bunun uygulanma yollarını" ele aldığını ifade etti.
Kerry’nin görüşmede Mısır’ın ‘demokrasisine’ övgüler dizmesi dikkat çekti. Kerry ayrıca Hamas'ın da ateşkes için müzakere girişiminde bulunması gerektiğini savunan Kerry, İsrail'in kendisini savunma hakkına yeniden vurgu yaptı.
Kerry, şimdi Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi ile görüşüyor. Görüşmeden sonra bir basın toplantısı yapması bekleniyor.
ARABİ: ABD SALDIRILARI DURDURMAK İÇİN ÇABALIYOR
Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, "Gazze'deki savaşı durdurmak için çaba sarf edeceği yönünde söz verdiğini" belirtti.
Kerry ile yaptığı görüşmeden sonra Arabi, Mısır'ın gündeme getirdiği ateşkesin Kerry tarafından "kapsamlı bulunduğunu" ve görüşmelere başlanması halinde söz konusu girişimin esas alınacağını dile getirdi.
Arabi, İsrail'in 7 Temmuz'dan bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılara ilişkin "Kerry, Gazze'deki savaşı durdurmak için çaba sarf edeceği yönünde söz verdi" dedi.
BM Genel Sekreteri Ban ki-Mun'un da Gazze'de ateşkesi sağlamak ve yaralıları bölgeden çıkarmak için çalıştığını kaydeden Arabi, "Bu ateşkes, 4-5 saat değil, daha uzun süreli olacak çünkü Gazze'de durum çok kötü" ifadelerini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve BM Genel Sekreteri Ban ki-Mun,  İsrail ile Filistin arasında "ateşkes" konusunu görüşmek üzere dün Mısır'a gelmişti.