Kerry'den SMDK'ya övgü

Kerry'den SMDK'ya övgü

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, SMDK'nın Cenevre-2 Konferansı'na katılma kararının cesur bir karar olduğunu söyledi.

WASHINGTON

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) Cenevre-2'ye katılma kararını "cesur bir karar" sözleriyle överek, "Muhalefet, savaşın sonlandırılmasını müzakere etme vizyonuyla Cenevre-2'ye katılma yönünde oy kullanarak, en nihayetinde tüm Suriyeliler için daha iyi bir geleceğe açılacak yolu seçti" değerlendirmesinde bulundu.

Kerry, SMDK Genel Kurulu'nun dünkü oturumunda yapılan oylamada Cenevre-2 Konferansı'na katılma kararının alınmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Kerry, "Bu, Esed rejiminin acımasızlığı ve sonu gelmeyen bir iç savaş altında korkunç acılar çeken tüm Suriye halkının çıkarlarına olan cesur bir karar. Muhalefet, savaşın sonlandırılmasını müzakere etme vizyonuyla Cenevre-2'ye katılma yönünde oy kullanarak, en nihayetinde tüm Suriyeliler için daha iyi bir geleceğe açılacak yolu seçti" ifadesini kullandı.

ABD'nin Suriye muhalefetine desteğini devam ettireceğini belirten Kerry, açıklamasında "ABD, askeri ve güvenlik birimleri üzerinde de olmak üzere tam yürütme yetkisine sahip, karşılıklı rızaya dayalı geçici bir yönetimin oluşturulması dahil Cenevre bildirisinde yer aldığı şekliyle müzakere edilmiş bir siyasi geçişi başarmada en iyi fırsata  atılırlarken Suriye muhalefetine desteğini sürdürecek" ifadesine yer verdi.

Kerry, şunları kaydetti:

"Siyasi geçiş sürecinde ilerlerken, aynı zamanda rejimin sivillere karşı SCUD füzeleri, varil bombaları ve korkunç bombalar kullanmasına bir son verilmesini talep etmeye de devam edeceğiz ve insani yardımlara erişim koşullarının geliştirilmesi, esirlerin, esir tutulan gazeteciler ve yardım çalışanlarının serbest bırakılması için baskı yapmayı da sürdüreceğiz.

22 Ocak'taki konferansta ve sonraki her bir gün Suriye muhalefeti ve uluslararası camiayla doğrudan temasta olacağım. Hepimiz biliyoruzki önümüzde zorlu bir süreç var, ancak Suriye halkına doğrudan şunu söylemek isterim: Siz, tüm Suriyelilerin hak ettiği özgürlük ve haysiyete ulaşmak için çabalarken bu yolun her bir kilometresinde sizin yanınızda duracağız."