Kerry: Tüm taraflar IŞİD ve Nusra ile Saflarını ayırmalı

Kerry: Tüm taraflar IŞİD ve Nusra ile Saflarını ayırmalı

Suriye Destek Grubu’nun Viyana’da yaptığı toplantının ardından Amerikan ve Rus dışişleri bakanları, Cenevre-3 sürecinin geleceğine dair açıklamalar yaptı.

El Meyadin televizyonunun haberine göre Suriye Destek Grubu toplantısından sonra açıklamada bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’de şiddetin azaltılmasının mümkün olduğunu gösterdiklerini söyledi.
 Kerry, “Suriye’de şiddetin düzeyinin düşürülmesinin ve bir siyasi geçiş aşamasına ulaşmak için taraflar arasındaki müzakerelere dair bir takvim belirlemenin mümkün olduğunu gösterdik” dedi.
 Suriye’deki tüm tarafların barışa öncelik vermesi gerektiğini belirten Kerry, Suriye Destek Grubu toplantısının IŞİD’le mücadele ve Suriye’de çatışmaların durdurulması için önemli olduğunu söyledi.
 John Kerry, Suriye ile ilgili tüm tarafların Suriye’nin birlik içinde, taifecilikten uzak olması ve bir geçiş hükümeti kurulması konusunda görüş birliği içinde olduğunu belirterek “Husumetlerin durdurulmasının daimi bir ateşkese dönüştürülmesi konusunda anlaşmaya vardık. Husumetlerin durdurulması konusundaki başarısızlık, Suriye’de insani yardımların ulaştırılması konusunda engeller yarattı” dedi.
 Amerika’nın Suriye’deki silahlı gruplara silah intikalinin önlenmesi için gözterilen çabalara bağlı olduğunu belirten Kerry, Rusya’nın da Suriye ordusunun meskun bölgeleri bombalamasını önleme konusunda çaba göstereceğini söyledi ve “eğer insani yardımların ulaştırılması engellenirse BM’den yardım ulaştırılması için hava köprüsü kurmasını isteyeceğiz” dedi.
 Teröre destek sona erdirilmeli
 John Kerry, Suriye’de ağustos ayına kadar bir geçiş hükümeti kurulmasının bağlayıcı olmadığını belirtmekle birlikte ağustos ayına kadar geçiş hükümeti kurulmasını istediklerini söyledi ve “Biz tüm taraflardan IŞİD ve Nusra ile saflarını ayırmalarını istiyoruz. Suriye’de teröristlere verilen desteğin sona erdirilmesi gerektiğini vurguluyoruz. Suriye’de her iki taraftan bazı aktörler, Suriye sorununun çözümü için gösterilen çabaları baltalamak için çalışıyor” dedi.
 Suriye’deki savaşın siyasi anlaşma olmadan sona ermesinin mümkün olmadığını belirten Kerry, “Rusya, Beşşar Esed’in müzakereler konusunda ciddi olduğunu söylüyor, Beşşar Esed ve destekçileri, siyasi çözüm olmadan güvende kalamayacak” dedi.
 Lavrov: Kürtler müzakerelerde olmalı
 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da toplantı sonrası yaptığı açıklamada Amerika’nın müttefiklerine, Suriye’ye yabancı militan sokmamaları konusunda baskı yapması gerektiğini belirterek “Kürt partiler de dahil olmak üzere hiçbir taraf müzakerelerin dışında tutulmamalıdır. Suriye’deki tüm taraflara Cenevre görüşmelerinde seslerini duyurma fırsatı verilmelidir” dedi.
 Beşşar Esed’i değil, terörle mücadeleyi destekliyoruz
 Amerikalı Meslektaşı Kerry gibi, husumetlerin durdurulması aşamasından kapsamlı bir ateşkesin yaygınlaştırılması aşamasına geçilmesi konusuna odaklandıklarını belirten Lavrov, ABD’nin ve diğer tarafların uyguladığı yaptırımların Suriye’deki insani durumun daha da vahim hale gelmesine neden olduğunu söyledi ve “Biz Suriye’de siyasi diyalog için yaptırımların bir seçenek olarak kullanılmasını reddediyoruz. Biz Beşşar Esed’in şahsını değil, Suriye’de teröre karşı savaşı destekliyoruz. Biz Suriye’de terörle mücadele konusunda en liyakatli ve en hazırlıklı gücün Suriye ordusu olduğuna inanıyoruz. Bazı taraflar Nusra Cephesi’ni Suriye’de olumlu bir etken olarak görüyor. Bu, üzerinde konuşulması gereken bir konudur” dedi.
 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suudi Arabistan ve Amerika’nın Beşşar Esed’in geçiş hükümeti sürecinde çekilmesi yönündeki ısrarlarına ve bu konuda Rusya’ya yaptıkları baskıya işaret ederek “Biz, Beşşar Esed’i çekilmeye zorlayamayız” dedi.    
 De Mistura: Yeni tur müzakereler için henüz takvim belirlenmedi.
 BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan De Mistura da düzenlenen ortak basın toplantısında Cenevre’deki yeni tur müzakerelerin ne zaman başlayacağı konusunda henüz bir takvim belirlenmediğini açıkladı.
 Kaynak: YDH