Kerry: Rusya ile Temel İlkelerde Anlaştık

Kerry: Rusya ile Temel İlkelerde Anlaştık

ABD Dışişleri Bakanı Kerry "Rusya ile Suriye konusunda temel ilkelerde anlaştık" dedi. Kerry'nin ifadeleri, Beyaz Saray'dan yapılan 'Rusya ile temelde görüş ayrılıklarımız var' açıklamasından sadece birkaç saat sonra gelince kafa karışıklığına neden oldu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Rusya ile Suriye konusunda temel ilkelerde anlaştık, ancak sonuca dair görüş ayrılıklarımız devam ediyor" açıklamasında bulundu. Rus mevkidaşı Lavrov'la yarın bir araya geleceğini söyleyen Kerry, "Zaman, birlik olup Suriye krizinden çıkış yolu bulma zamanıdır" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı, MSNBC'ye yaptığı açıklamada, "Rusya ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e varil bombalarının kullanımının durdurulması konusunda baskı yapılması meselesi de görüşüldü" ifadesini kullandı ve "Bu, muhtemelen ABD'nin yapacağı bir şey karşılığında" dedi.

Beyaz Saray 'Anlaşamadık' demişti

ABD Başkanı Obama ile Rusya Devlet Başkanı Putin, New York'taki BM Genel Kurulu çerçevesinde bir araya geldi. Görüşmede Ukrayna ve Suriye konularının ele alındığı belirtildi. Bir Beyaz Saray yetkilisi, Esed konusunda iki ülkenin temel fikir ayrılıklarının olduğunu söyledi. Bir buçuk saat süren görüşme sonrası Beyaz Saray'ın yaptığı açıklama, ABD ile Rusya'nın Suriye konusunda anlaşamadığını ortaya koymuştu. Kerry'nin ifadeleri ise, bu açıklamalardan sadece birkaç saat sonra geldi. ,

Dışişleri Bakanları mutabık kaldı

Kerry'nin evsahipliğinde Suriye konulu dışişleri bakanları toplantısı düzenlendi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Sözcüsü John Kirby, yaptığı yazılı açıklamada, Suriye'deki durum ve bu ülkede başarılı bir siyasi dönüşümün olası yollarını ele almak üzere toplanan bakanların, Suriye krizine son verilmesi için ortak uluslararası eylemin gerektiği yönünde mutabık kaldıklarını bildirdi.