Kerry: İsrail'in Geleceği için Çaba Göstermeliyiz

Kerry: İsrail'in Geleceği için Çaba Göstermeliyiz

Mısır'da düzenlenen toplantıda konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ağzındaki baklayı çıkararak İsrail'in geleceği için çaba harcamaya çağırdı

Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde düzenlenen "Geleceğin Mısır'ı" adlı iktisat kongrenin ilk gününde, konuşmacıların gafları toplantıya damgasını vurdu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin konuşmasında "Hepimiz İsrail'in geleceği için çaba göstermeliyiz" demesi salonda soğuk duş etkisi yaptı.

Kerry'nin sözleri, İsrail yerine "Mısır'ın geleceği için çaba göstermeliyiz" şeklinde yorumlanarak, dil sürçmesi olarak değerlendirildi.

Söz konusu gaflar ve ilginç anlara ilişkin yorumların yapıldığı sosyal paylaşım sitelerinde, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin ifadelerini "bilinçli biçimde söylenmiş söz" olarak değerlendirildi.

ABDÜLFETTAH YERİNE ABDÜLAZİZ

Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud da konuşmasının başında davetlileri ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'yi selamlarken "Abdulaziz Sisi" demesi dikkati çekti.

MISIR'I ÖVEYİM DERKEN...

Kongrede bir diğer gaf Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Yardımcısı ve Dubai Emiri Muhammed bin Raşid el-Maktum tarafından yapıldı. Maktum, Mısır'dan övgüyle bahsettiği cümlesinde "Yeryüzünün en hayırlı orduları" ifadesindeki "orduları" sözcüğünü "mefruşatları" anlamına gelecek şekilde telaffuz etti.

Öte yandan, kürsüdeki gafların yanı sıra İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, konuşmasını yapmak üzere anons edilmesinin ardından bakanın salonda olmadığının anlaşılması, kongrenin dikkati çeken detayları arasında yer aldı.

SİSİ KONUŞURKEN UYUYAN LİDERLER EKRANDA GÖSTERİLDİ

Ayrıca kongreyi canlı yayınlayan bazı televizyon kanallarının Cumhurbaşkanı Sisi'nin konuşması sırasında bir kısım davetlilerin salonda uyuduğu görüntüleri ekrana getirmesi, Mısırlıların çeşitli yorumlarına neden oldu. 

İran, İsrail ve Türkiye davet edilmedi

Mısır yönetiminin büyük ümit beslediği kongreye 60 ülkenin davet edildiği belirtilirken, İran, İsrail ve Türkiye'nin ise yatırım yoğunluğu gibi kriterleri karşılamadığı için davet edilmedikleri kaydedildi.

İçinde bulunduğu ekonomik darboğazdan çıkış yolları arayan Mısır yönetimi, bu kongreyle ülkeye uluslararası yabancı yatırımları çekmeyi planlıyor. Dün başlayan ve üç gün sürmesi beklenen kongreden, 35 milyar dolarlık gelir elde edilm