Kerry İran Gündemiyle Riyad'da

Kerry İran Gündemiyle Riyad'da

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran ile devam eden nükleer müzakereler ve Tahran'ın bölgedeki etkisiyle ilgili Suudi Arabistan yönetimini yatıştırmak amacıyla Riyad'a gitti.

Sabah saatlerinde Riyad'a ulaşan Kerry bu ziyarette, Suudi Arabistan’ın, İran ile varılabilecek olası bir nükleer anlaşmadan duyduğu endişeleri yatıştırmayı hedefliyor.

Görüşmelerde, Yemen’deki istikrarsızlıktan çıkış yolu ve Ortadoğu'daki diğer meseleler de masada olacak.

ABD'li yetkililere göre, Kerry Riyad'a, Tahran’la nükleer görüşmelerde bir anlaşmaya varıldığı takdirde bunun İran’a nükleer silah imkânı sağlamayacağını iletecek.

Yetkililer, Tahran’la anlaşıldığı takdirde Washington’un güvenlik meselelerinden taviz de vermeyeceğinin altına çizdi.

Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz’le bir araya gelecek Kerry, ayrıca Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla da görüşecek.

Suudi Arabistan, bölgedeki en büyük rakibi olan İran’ın nükleer silah elde etme ihtimalinden kaygılarını saklamıyor.

Tahran'ın Suriye ve Yemen'deki etkisinden de rahatsız olan Riyad, olası bir anlaşmanın İran'ı daha da rahatlatmasından ve bölgedeki etkisini daha da artırmasından endişe ediyor.

İran ile P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer görüşmelerin son günü 31 Mart. Bu tarihe kadar taraflar arasında bir siyasal anlaşma çerçevesi oluşturulması hedefleniyor.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde Obama yönetimine nükleer müzakerelerle ilgili ağır eleştirilerine rağmen Washington müzakerelere devam kararı aldı. Dışişleri Bakanı Kerry de 15 Mart'ta müzakerelere katılacağını söyledi.

 
Kaynak: El-Cezire Türk