KCK'dan çözüm süreci için şok talep!

KCK'dan çözüm süreci için şok talep!

KCK Yürütme Kurulu Üyesi Zübeyir Aydar, AK Parti'nin Kürt sorunun çözümü için başlatılan demokratik çözüm sürecine eski devlet kodlarıyla yaklaştığı için tıkandığını öne sürdü.

KCK Yürütme Kurulu Üyesi Zübeyir Aydar, AK Parti'nin Kürt sorunun çözümü için başlatılan demokratik çözüm sürecine eski devlet kodlarıyla yaklaştığı için tıkandığını öne sürdü.

Zübeyir Aydar, AK Parti'nin kendilerine verilen sözleri yerine getirmediğini belirterek artık tüm mutabakatların resmi yapılması gerektiğini kaydetti.

"Çözüm sürecinin devam etmesinden yanayız. Ama şartların değişmesi gerekiyor" diyen Zübeyir Aydar, "Başkan Apo'nun koşulları, sekretaryası, heyetinin oluşması gerekiyor. Müzakere masasında heyetler eşit oturacak. Tarafsız bir gözlemci heyet olacak. Bu bir uluslararası heyet mi olur, devlet mi, Avrupa Birliği (AB) mi, Birleşmiş Milletler (BM) mi olur hiç fark etmez. Türkiye içerisinde de olabilir. Ama Türkiye içerisindeki heyetlerin bağımsız ve etkili olacağını tahmin etmiyorum" dedi.

AK PARTİ PKK'YI ÇÖZMEK İSTİYOR

Fırat Haber Ajansı'na konuşan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, Abdullah Öcalan ile devlet arasında başlayan çözüm sürecinde gelinen aşamaya ilişkin açıklamalar yaptı. Aydar, 22 aylık bir görüşme sürecinin ardından sürecin tıkanmasının nedeni olarak AK Parti'nin verdiği sözleri tutmaması olduğunu iddia etti.

AK Parti'nin Kürt sorunu yerine PKK'yı çözmeye çalıştığını belirten Aydar, “AK Parti, devletin eski ‘tek millet, tek dil, tek kültür, tek din' gibi kodlarından vazgeçmemiştir. İnkâr ve yok sayma zihniyeti var. Bu da süreci tıkatmıştır" dedi. Kürt tarafı olarak çözüm sürecini sürdürmek istediklerini söyleyen Zübeyir Aydar, ancak devletin yeni dönemdeki tavrına karşılık kendilerinin de bir karar vereceklerini ifade etti.

VARILAN BÜTÜN MUTABAKATLAR İMZALI OLMALI

"Peki süreç bundan sonra nasıl devam edecek?" sorusuna ise Zübeyir Aydar şöyle yanıt verdi:

Bu şekilde gitmez. Bizim tavrımız nettir. Çözüm sürecinin devam etmesinden yanayız. Ama şartların değişmesi gerekiyor. Başkan Apo'nun koşulları, sekretaryası, heyetinin oluşması gerekiyor. Müzakere masasında heyetler eşit oturacak. Tarafsız bir gözlemci heyet olacak. Bunda uluslararası bir heyette olabilir.

Şu veya bu olacak demiyoruz. Kim çözüm sürecinde yardımcı olacaksa o olmalı. Bu bir uluslararası heyet mi olur, devlet mi, Avrupa Birliği (AB) mi, Birleşmiş Milletler (BM) mi olur hiç fark etmez. Türkiye içerisinde de olabilir. Ama Türkiye içerisindeki heyetlerin bağımsız ve etkili olacağını tahmin etmiyorum. Onun için arabulucu, gözetleyici gücün tarafların üzerinde etkili olması gerekiyor. Bir de varılan bütün mutabakatların imza altına alınmasını istiyoruz.

HER ŞEY RESMİYET ALTINA ALINMALI

"Resmi bir protokol şeklinde mi?" soruna ise Aydar, şu yanıtı verdi:

Evet, her şey resmiyet altına alınması gerekiyor. Biz üzerimize düşün herşeyi yaptık. Şu anda bütün her şey hükümetin elinde. Top onların sahasındadır. Bizim tavrımız nettir. AK Parti'nin yeni dönem tavrı ve kararına göre biz de yeni kararlar alırız.