KCK taktik değiştirdi: Yol kesme, kepenk kapatma yok

KCK taktik değiştirdi: Yol kesme, kepenk kapatma yok

KCK/PKK, Doğu ve Güneydoğu'da esnafı isyan ettiren, son günlerde giderek artan yol kesme eylemleri ile asker, sivil kaçırma eylemlerinin yapılmamasını istedi

Lice'de iki insanın hayatını kaybetmesine, Diyarbakır'da bayrak krizine neden olan yol kesme eylemleriyle ve Doğu Güneydoğu'da en sonunda halkı isyan ettiren kepenk kapatmalarla ilgili KCK/PKK taktik değişikliğine gitti. Bu tür eylemlerle ilgili Kandil'den "artık yeter" çağrısı geldi. Çağrıda, kepenk kapatma eylemlerine de son verilmesi istendi. 

PKK/KCK tarafından örgüte yakın yayın organları üzerinden duyrulan açıklamada, "Yol kesmeler, asayiş kurmalar, asker ve polis alıkoymalar bu dönemde yapılmamalıdır" denildi. 

Kepenk kapatma eylemlerinin de bu dönemde yararlı olmadığı ifade edilen açıklamada "Esnafların ve ekonomik işletmelerin faaliyetleri zorunlu olmadıkça durdurulmamalıdır" çağrısında bulunuldu.

KCK/PKK'nın açıklamasında şöyle denildi: Bu ortamda Kürt Halk Önderinin demokratik siyasal çözüm çabalarını desteklemek ve  hükümetin Önder Apo’nun çabalarına olumlu bir karşılık vermesine bir şans tanımak için halkımızın karakol ve baraj yapımlarına karşı direnişini yöntem değiştirerek sürdürülmesi bu süreçte daha olumlu sonuçlar doğuracaktır. 

Kuşkusuz halkımızın karakol ve barajlara karşı direnmesi haklı ve meşrudur. Bundan sonra da karakol ve barajların yapımına karşı çıkmak ve Kürt sorununun çözümü için adımlar attırmak doğrultusundaki demokratik eylemlilikler devam etmelidir. Ancak yol kesmeler, asayiş kurmalar, asker ve polis alıkoymalar bu dönemde yapılmamalıdır.

Yine mücadelenin çok önemli anlarında, ciddi olaylar ve katliamlar döneminde başvurulması gereken kepenk kapatma gibi protesto eylemlerin bu dönemde yapılmasında fayda bulunmamaktadır. Esnafların ve ekonomik işletmelerin faaliyetleri zorunlu olmadıkça durdurulmamalıdır. Çünkü bu tür eylemler ancak gerektiğinde etkili olur; zamansız yapıldığında ise zarar verici bir rol oynarlar.

HANİ ESNAFI İSYAN ETMİŞTİ

Örgütün kepenk kapatma eylemleri Doğu ve Güneydoğu'da birçok esnafı iş yapamaz hale getirmişti. Kepenkleri zorla kapattırılan, eyleme uymadıkları halde saldırıya uğrayan esnaf en sonunda isyan etmişti.

Hani'de bu hafta içinde bir grup esnaf giderek artık bir işkence haline gelen kepenk kapatma eylemlerine karşı protesto gösterisi düzenlemiş, eyleme uymayacağını duyurmuştu.