Kayyum Sonrası Faaliyet Durdu

Kayyum Sonrası Faaliyet Durdu

Koza İpek Medya Grubu'na kayyum atanmasıyla Kanaltürk ve Bugün TV'nin yayınlarının kesilmesinin ardından Bugün ve Millet gazetelerinin basımı da durduruldu.

Gülen Cemaati’ne yakın Koza İpek Grubu'na kayyum atanmasının ardından çarşamba günü bu gruba bağlı Kanaltürk TV, Bugün TV ve Radyo Kanaltürk’ün yayını kesilmişti. Bunun ardından gece saatlerinde yine bu gruba ait Bugün ve Millet gazetelerinin de basımı durduruldu.

Koza-İpek grubuna kayyum atanması ile ilgili süreç şu şekilde ilerledi:

1 Eylül: Soruşturma Başlatıldı

Eylül ayı başında Gülen Cemaati'ne yakınlığıyla bilinen Koza İpek grubunun 23 şirketine yönelik soruşturma kapsamında 7 kişi gözaltına alınmış, emniyetteki sorgularının ardından Ankara Adliyesi'ne sevk edilmişti. Savcılık tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 7 kişiye, il ve yurtdışına çıkış yasağı getirilmişti.

Ankara Başsavcılığı'nın talimatıyla yürütülen operasyonda, İpek Üniversitesi, Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek'in Ankara'daki evi ve Kanaltürk-Bugün TV Ankara temsilciliklerinde, Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) ekipleri 1 Eylül Salı günü arama yaptı.

Soruşturma kapsamında hazırlanan ve sonradan açıklanan raporda şu suçlamalara yer verildi:

“Şüpheli Hamdi Akın İpek'in yönetici ve ortağı olduğu şirketler aracılığı ile FETÖ tarafından toplanan himmet paralarını, yasal faaliyetlerden elde edilmiş gibi göstererek akladığı, örgüte finansal kaynak sağladığı, eğitim kurumları aracılığı ile FETÖ'ye eleman kazandırdığı, medya organları aracılığıyla örgüt mensuplarını suçtan kurtarmaya çalıştığının anlaşıldığı…”.

26 Ekim akşamı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi ile Gülen Cemaati'ne yakın Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasına karar verildi.

27 Ekim Salı: Tebligat Yapıldı

Kayyum atanmasıyla ilgili tebligatı Koza-İpek Holding'e vermek isteyen yetkililerle, binaya girişlerine izin vermeyen holding çalışanları arasında arbede yaşandı.

Holding yöneticileri, kayyum kararıyla ilgili tebligatı iletmek için gelen yetkililerin içeri girmelerine izin vermedi. Holding yöneticileri, gelen memurların elinde yetki belgesi olmadığını söyledi. Yaşanan arbede sonrası, tebligat için gelen yetkililer polis yardımıyla içeri girdi.

Arbede öncesinde polis, holding binası önünde bulunan kalabalığa biber gazıyla müdahale etti.

28 Ekim Çarşamba: Yayınlar Kesildi

İpek Medya Grubu'nun İstanbul Mecidiyeköy'deki şirket binası önünde bekleyen kalabalık, polis tarafından dağıtıldı. Polis, müdahale sırasında biber gazı da kullandı. 5 kişi gözaltına alındı. Atanan kayyum, binaya girdikten sonra yönetim katına geçerek toplantı yapmaya başladı.

Saat 16.30 sularında Kanaltürk TV ve Bugün TV’nin yayını kesildi.

İpek Medya Grubu bünyesinde Kanaltürk, Bugün televizyonları, Bugün ve Millet gazeteleri ile Kanaltürk Radyo bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konuyla İlgili Şu Açıklamayı Yapmıştı:

“Başlatılan yargı süreci hasebiyle; acaba neden kayyum verildi? Bunun üzerinde iyi düşünülmesi lâzım. Bir numarası kaçıyor. Arkadan, 'Usûlsüz bir para çıkışı yok.' diyor. O zaman kaçma. Neden kaçıyorsun? Kaçtığına göre demek ki burada bir su kaçağı var. Temenni ediyorum ki Türk yargısı bununla ilgili kararını verecektir. Bizim bildiklerimiz kendimize yargının bildiği kendisine.”.

Al Jazeera