Kaymakamın Adı Çete Dosyasında

Kaymakamın Adı Çete Dosyasında

Adana Kozan’da kompozisyon yarışmasında birinci olan imam hatipli Tevhide Kütük’ü Garnizon Komutanı ile işbirliği yaparak kürsüden indiren Kaymakam Aydın Tetikoğlu’nun adının...

Adana Kozan’da kompozisyon yarışmasında birinci olan imam hatipli Tevhide Kütük’ü Garnizon Komutanı ile işbirliği yaparak kürsüden indiren Kaymakam Aydın Tetikoğlu’nun adının, Yüksekova Çetesi davasına karıştığı ortaya çıktı.

Adana Kozan’da kompozisyon yarışmasında birinci olan Tevhide Kütük’ü Garnizon Komutanı ile işbirliği yaparak kürsüden indiren Kaymakam Aydın Tetikoğlu’nun adının, Yüksekova Çetesi davasına karıştığı da ortaya çıktı. Kaymakam Tetikoğlu’nun, Yüksekova Çetesi davasına adı karışan askerleri korumak adına, usulsüz işlem yaptığı, hakkında açılan soruşturmadan da Rahşan affı ile kurtulduğu belirlendi.

OLAY NASIL GELİŞTİ?
17 Ocak 1996’da Yüksekova’da Abdullah Canan’ın askerlerce gözaltına alınması ardından öldürülmesi olayı yaşandığı sırada, Yüksekova Kaymakamı Aydın Tetikoğlu’ydu. 23 Şubat’ta cesedi bir köprü altında bulunan Abdullah Canan’ın ailesinin savcılığa yaptıkları suç duyurusu üzerine Tetikoğlu’nun başkanlığını yaptığı İlçe İdare Kurulu’nun önüne, olaya adı karışan Binbaşı Mehmet Emin Yurdakul, Yüzbaşı Nihat Yiğiter ve Üsteğmen Bülent Yetüt isimli askerlerin yargılanmaları talebiyle ilgili savcılık dosyası geldi.

MÜDÜR İTİRAZ ETTİ, YARDIMCISINA İMZA ATTIRILDI
Savcılıktan gelen 2 çuval belgenin incelenerek, askerlerin yargılanıp yargılanmamaları yönünde bir karar verilmesi gerekiyordu. Kaymakam Aydın Tetikoğlu kurul üyelerine hemen men-i muhakeme verilmesi doğrultusunda fikir bildirdi. Mal Müdürü Ahmet Turgut inceleme yapmadan imza atamayacağı yönünde itiraz edince, o izne çıkar çıkmaz Müdür Yardımcısı Cihan Taşcı’ya imzalatılarak belgeler incelenmeden karar alındı. Fakat bu defa maktulün oğullarına yapılan tebliğlerde aynı günde alınan kararın nüshalarında farklı kişilerin imzasının bulunması şaşkınlık meydana getirdi. Kendilerine ulaşan aynı gün ve numaralı karar yazılarında Mal Müdürü’nün imzasının farklı kişilerce atıldığını gören Abdullah Canan’ın oğulları karara itiraz edince, men-i muhakeme kararı mahkemeye taşındı ve Van İdare Mahkemesi tarafından bozuldu. Kararın ardından İlçe İdare Kurulu üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan Canan’ın oğulları toplam 8 kişi hakkında soruşturma açılmasını sağladı. Soruşturmanın konusu resmi evrakı incelemeden imzalayarak görevi kötüye kullanmaktı.

RAHŞAN AFFI ÇIKMASAYDI CEZA ALABİLİRLERDİ
Hakkari Valiliği’nde Vali Yardımcısı tarafından yapılan bu usulsüzlüğe yönelik soruşturmada Kaymakam Aydın Tetikoğlu da Vali Yardımcı’sına ifade verdi. Soruşturma sonucunda İdare Kurulu üyeleri hakkında 23 Mart 1999 günü men-i muhakeme kararı çıkarken, Abdullah Canan’ın oğulları karara itiraz etti. 25 Mayıs 1999’da Danıştay’a giden dosya 23 Nisan 1999’da çıkarılan Rahşan affının memur affını kapsaması sebebiyle askıya alındı ve Aydın Tetikoğlu’nun da aralarında bulunduğu İlçe İdare Kurulu üyeleri yargılanmaktan kurtuldu. Danıştay men-i muhakeme kararını bozsaydı Kaymakam Tetikoğlu’nun yargılanması gündeme gelebilecekti. Canan ailesinin avukatı Yaşar Alptürk, “Af çıkmasaydı İlçe İdare Kurulu üyeleri ceza alabilirlerdi. Görevi kötüye kullanma suçu çok açıktı. Biz dilekçemizde tek tek olayları belgelemiştik. Rahşan affı ile cezadan kurtuldular” dedi.

HİÇBİR CEZA ALMADIK
Olayda adı geçen Cihan Taşçı, İlçe İdare Kurulu kararının mahkemece bozulduğunu söyleyerek, “Şahsen ben ne adli ne de idari bir ceza aldım, Kaymakam Aydın Tetikoğlu da öyle”dedi. Kaymakam Tetikoğlu ise soru üzerine yargılanmadığını doğruladı. “Yargılama sözkonusu değildir. Vekaletten kaynaklanan ve maddi hatadan kaynaklanan olaydan ötürü takipsizlik verilmiştir”dedi.

Bilindiği gibi Yüksekova Çetesi davasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra cesedi bulunan Abdullah Canan davasında Türkiye'yi 'yaşam hakkını ihlal etmek, işkence yapmak'tan 83 bin avro (yaklaşık 149 bin YTL) tazminata mahkûm etti.

Kaymakam yerel gazetecileri sorguladı
Kozan Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, Öğretmenler Günü sebebiyle düzenlenen törende başörtülü Tevhide Kütük isimli öğrencinin yarışmada birinci olmasına rağmen kürsüden indirilmesi olayını görüntüleyen ve haber yapan yerel gazete muhabirlerini makamına çağırarak sorguladı. Gazetecilerle ayrı ayrı görüşen Tetikoğlu, Kozan TV Haber Müdürü Emrah Ataş’tan bir kopya alırken, Emrah Ataş, “Kaymakam bey makamına çağırdı ve görüntülerle ilgili sorular sordu. Görüntüleri kime verdiğimizi, kim tarafından servis yapıldığını öğrenmek istedi. Görüntülerin bir kopyasını da aldı. Ayrıca görüntülerde kendisine hakaret eden bir kişi varmış, onu tespit etmeye çalışıyordu" dedi. İHA Kozan muhabiri Fatih Ateş ise Kaymakam’ın kendisini çağırdığını ve makamında görüştüklerini doğrularken, görüşmenin ayrıntılarını vermekten kaçındı.

Vakit