Kayıp Uçak Muamması

Kayıp Uçak Muamması

Cuma gecesi kaybolan Malezya uçağının enkazı hâlâ bulunamadı. Yetkililere göre uçak kaçırılmış ya da havada parçalanmış olabilir.

227 yolcu ve 12 kişilik mürettebat ile cuma gecesi kaybolan yolcu uçağının izi hâlâ bulunamadı. Arama çalışmaları yedi ülkeden onlarca gemi ve uçakla çok geniş bir alanda devam ediyor. Üst düzey bir yetkili uçağın kaybolmasını "havacılık alanında rastlanmamış bir muamma" olarak niteledi.

Malezya Sivil Havacılık Müdürlüğü'nün başındaki Azharuddin Abdül Rahman uçağın kaçırılmış olma ihtimalini dışlamadıklarını söyledi. "Bırakın uçağın kendisini, bir parçasını bile maalesef bulamadık" dedi.

Üst düzey bir güvenlik yetkilisine göre henüz hiçbir parça bulunamamış olması uçağın yaklaşık 35 bin feet, yani yaklaşık 11 bin metre yükseklikte parçalandığına işaret ediyor olabilir.

Uçağın kaybolmadan önce uyarı sinyali vermemiş olması bu ihtimali güçlendiriyor. Soruşturmayı yürüten bir yetkiliye göre eğer uçak havada parçalara ayrıldıysa, parçalar çok geniş bir alana yayılmış ve şu ana kadar bu yüzden bulunamamış olabilir.

Havada patlama işareti yok

Uçak eğer havada parçalara ayrıldıysa bunun neden kaynaklanmış olduğu da bir muamma.

Casus uydularını inceleyen ABD, şu ana kadar havada meydana gelmiş bir patlamanın izine rastlanmadığını duyurdu.

Uçağın teknik nedenlerle parçalanmış olabileceği ihtimali de var.

Pazar günü arama yapılan bölgede denizin üzerinde yağ tabakasına rastlanmış ancak enkaz bulunamamıştı.

Çalıntı pasaportlar

Uçaktaki 239 kişinin üçte ikisi Çinli. 38 Malezyalı, yedi Endonezyalı, altı Avustralyalı, beş Hindu, dört Fransız ve üç de Amerikalı var. Havayollarının listesinde yer alan ancak uçakta olmayan iki kişi daha olduğu ortaya çıktı.

Bu isimler Avusturyalı Christian Kozel ve İtalyan Luigi Maraldi. Bu iki kişinin pasaportlarının son iki yılda Tayland'da çalındığı ortaya çıktı. Interpol sözcüsü uçakta "şüpheli" daha fazla pasaportun olduğunu söyledi.

Interpol'e göre çalıntı pasaportlarla uçağın kaybolması arasında doğrudan ilişki kurmak için erken. Interpol buna karşın çalıntı olduğu bilinen pasaportlarla uçağa binilmiş olmasını endişe verici buluyor.

Malezya resmi haber ajansı İçişleri Bakanı Ahmed Zahid Hamidi'ye dayandırdığı haberinde çalıntı pasaportla uçağa binenlerin Asyalı olduklarını duyurdu.

Hamidi, "Bu yetkililer düşünemiyor mu? Biri İtalyan biri Avusturyalı ama yüzleri Asyalı" diyerek sınır yetkililerini suçladı.

Kaynak: Reuters